Nacionalni park Plitvička jezera kupuje luksuzni SUV (Foto: Arhiva/Igor Soban/Jürgen Schwenkenbecher/DPA/PIXSELL)
Nacionalni park Plitvička jezera kupuje luksuzni SUV (Foto: Arhiva/Igor Soban/Jürgen Schwenkenbecher/DPA/PIXSELL) Foto: Arhiva/Igor Soban/Jürgen Schwenkenbecher/DPA/PIXSELL

Bivša v. d. ravnateljice Nacionalnog parka Plitvička jezera ostavila je "vruć krumpir" novom ravnatelju Tomislavu Kovačeviću. Riječ je o nabavi četiriju vozila ukupne vrijednosti od 670.000 kuna (bez PDV-a), jedno od kojih je i luksuzni SUV, koji je sam, prema natječaju, procijenjene vrijednosti od 300.000 kuna.


Natječaj je objavljen 27. prosinca 2017., a otvoren je do 12. siječnja 2018. godine. Prema istom, iz Nacionalnog parka ne traže najnižu, već ekonomski najisplativiju cijenu.

Vezani članci Janko Popović Volarić Je li fotke jednog od naših najzgodnijih glumaca s Plitvica snimila njegova navodna nova djevojka? Park prirode Papuk (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Navala u prirodu: Zbog jeftinih karata i nevjerojatnih ljepota, mnogi su pohrlili u nacionalne parkove

Novom ravnatelju Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislavu Kovačeviću, koji je imenovan 3. siječnja 2018., jedan od prvih zadataka mogao bi biti i pojašnjenje javnosti zašto su Parku potrebna vozila procijenjene vrijednosti od 670.000 kuna (bez PDV-a).

Podsjetimo, Kovačevićevo imenovanje dovelo je i do napetosti unutar ličkog ogranka HDZ-a i Darka Milinovića s jedne strane te šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i ministra Tomislava Ćorića s druge strane. Plenković je, kao posljedicu toga, raspustio navedeni ogranak HDZ-a.

Specifikacije traženog luksuznog SUV-a:

- dizelaš

- mjenjač sa šest brzina

- najmanje 130 konjskih snaga

- dužina između 4,44 i 4,5 metara

- širina do 1,9 metara

- visina do 1,65 metara

- maksimalan broj osoba: 5

- aluminijski nosači na krovovima

- aluminijski naplaci od 18 cola

- radiouređaj s "bluetooth hands free" mogućnostima

- elektronički podesivi bočni retrovizori

- bijela boja

cijena 300.000 kuna bez PDV-a

Osim luksuznog SUV-a, prema objavljenom natječaju, Nacionalni park Plitvička jezera nabavlja još tri vozila - jedno osobno vozilo s pogonom na sva četiri kotača i procijenjene vrijednosti od 90.000 kuna bez PDV-a te dva kombija procijenjena na 280.000 kuna, isto tako bez PDV-a.

Bivša v. d. ravnateljice Nacionalnog parka Plitvička jezera Antonija Dujmović, u čijem je mandatu raspisan natječaj, ne vidi ništa sporno u njemu te tvrdi da se vozila, posebice luksuzni SUV, ne nabavljaju za potrebe ravnatelja Nacionalnog parka.

"Ne radi se o vozilu za ravnatelja, već radnike parka i njihove goste", rekla je Dujmović za Jutarnji list i onda sve prebacila na novog ravnatelja.

"Odluka o odabiru još nije donesena, a tu odluku donijet će novi ravnatelj", dodala je.

Nije to niti prvi zabilježen slučaj da Nacionalni park Plitvička jezera pokušava nabaviti luksuzno vozilo, jer je sličnu stvar prije više od pet godina pokušala napraviti i tadašnja ravnateljica Lidija Bertović. Ona je tražila luksuzni terenac s 250 konjskih snaga i procijenjene vrijednosti od 400.000 kuna. Nju je u tom pokušaju spriječio tadašnji resorni ministar Mihael Zmajlović, koji je obustavio tu javnu nabavu.