Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Usred sveopće štednje u javnom sektoru, u NP-u Plitvička jezera poželjeli su nabaviti skupocjenog terenca. No, ministar zaštite okoliša natječaj je ekspresno poništio.


Terenac s ne manje od 250 konjskih snaga, dugo 4,7 metara, sa skupocjenim navigacijskim uređajem, sjedalima od glatke i brušene kože, kožnim upravljačem, prednjim sportskim sjedalima, automatski zatamnjivim staklima, zvučnim oglašavanjem u slučaju prelaska pune crte tijekom vožnje te automatskim isključivanjem motora u slučaju mirovanja. Prema pisanju Novog lista, upravo ovakvo vozilo, čija se vrijednost procjenjuje na 400.000 kuna bez PDV-a, odlučila je putem javne nabave kupiti nedavno imenovana nova ravnateljica Nacionalnog parka Plitvička jezera Lidija Bertović.

Vezani članci Slika nije dostupna Smijenjena 'rastrošna' ravnateljica Plitvičkih jezera Slika nije dostupna National Geographic na Plitvicama: Moramo im dati više medijskog prostora

No, samo dan nakon objave oglasa u Narodnim novinama, ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović donio je odluku o obustavi nabave, kako u priopćenju kaže, 'neprimjerene kategorije vozila'.

Također, Zmajlović je izdao Naputak svim državnim tijelima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti iz resora njegova ministarstva da se eventualna nabava službenih osobnih vozila može pokrenuti samo ako je za to pribavljena njegova suglasnost.

>> Ostojić: Bolje da policajci rade u novim autima, nego da se plaćaju popravci starih

Inače, stručnjaci tvrde da karakteristike vozila kakvo je ravnateljica Bertović naumila nabaviti mogu zadovoljiti isključivo najelitniji proizvođači u automobilskoj industriji, poput BMW-a, Mercedesa ili Volva. Također, NP na dispoziciji već ima dvije i pol godine star Audi 6 s ne previše prijeđenih kilometara pa se postavlja pitanje koja bi uopće bila svrha nabavke novog luksuznog vozila.

Odluka o nabavi bila je 'neprimjerena i ishitrena'

Za komentar smo pitali i samu Lidiju Bertović koja je za Dnevnik.hr rekla da, u skladu s ministrovom odlukom, NP Plitvička jezera obustavlja javnu nabavu terenca.

'Iako je primarna namjena SUV vozila bila predviđena za VIP delegacije i izaslanstva koja su česti gosti Nacionalnog parka, nalazimo da je, uvažavajući gospodarsku situaciju u zemlji, naša odluka za nabavu vozila takve kategorije bila neprimjerena i ishitrena', rekla je Bertović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook