Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žarko Puhovski, profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, zamjenik predsjednika Hrvatskoga Helsinškog odbora od 1993. do 1998. i njegov predsjednik od 2000. do 2007., počeo je svjedočiti na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u postupku protiv trojice hrvatskih generala, Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih da su odgovorni za zločine počinjene u 'Oluji' i nakon nje u kolovozu 1995.


Puhovski je prvu izjavu haaškom tužiteljstvu dao 13. i 14. lipnja 2007., a dodatne informacije 18. prosinca 2008. te 9. i 11. veljače 2009. U njima je ocijenio da hrvatske vlasti nisu poduzimale istrage o zločinima počinjenim u 'Oluji'.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Gotovina je bio vrhunski profesionalac, strog i pravedan' Slika nije dostupna Puhovski ne zna da je Vjeran Grković Drago Pilsel

Također, Puhovski je potkraj siječnja na jednom zagrebačkom radiju izjavio da je u tijeku 'Oluje' i nakon nje počinjeno etničko čišćenje, jer je svoja boravišta napustilo između 120 i 150 tisuća ljudi. Po njegovim riječima, radilo se o 'sporazumnom etničkom čišćenju Zagreba i Beograda'.

Na početku davanja iskaza Puhovski je kazao da je HHO bio u početku napadan jer se smatralo da se 'previše bavi pravima Srba, a premalo pravima Hrvata', ali da se stanje smirilo oko 1997./98.