Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjere i za kaznene bodove

Na stranicama MUP-a sada možete provjeriti vrijedi li vam vozačka. Ali prije toga morate pogledati u – vozačku

Policija, ilustracija (Hrvoje Jelavić/PIXSELL)
Policija, ilustracija (Hrvoje Jelavić/PIXSELL)
Aktualno Galerija Policija, ilustracija (Hrvoje Jelavić/PIXSELL) Policija, ilustracija (Hrvoje Jelavić/PIXSELL) +0 Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/2 >>
Na snagu su stupila nova prometna pravila s predviđenim težim kaznama, koje se penju do tri prosječne hrvatske plaće, te mogućnošću zapljene automobila od okorjelih prometnih recidivista. Jedna od novina koju uvodi izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama jest i mogućnost provjere stanja vozačke dozvole.

Od danas na stranicama MUP-a možete provjeriti je vam vozačka dozvola važeća, nevažeća ili ukinuta. Također, možete provjeriti broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Da biste to saznali, na stranicama MUP-a morate upisati broj vozačke dozvole, to jest baciti pogled na vozačku na kojoj već piše dokad vrijedi.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Bivši šef Janafa Dragan Kovačević osuđen zbog davanja lažnog iskaza: Mora platiti i sudske troškove Kamere za prebrze vozače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 pripreme za sezonu Veliki brat po cijeloj Hrvatskoj: Masovno se postavljaju nove kamere za nadzor brzine

Sve to možete provjeriti ako na stranicama MUP-a upišete serijski broj vozačke dozvole. Status se može provjeriti putem kategorije „Status vozačke dozvole“ u glavnom izborniku web-stranice, a bitno je znati da se ovime neće dostavljati niti jedan osobni podatak, naveo je MUP na svojim stranicama.

Taj brzi i svima dostupan način ukinut će potrebu dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja. Također, Izmjenama i dopunama Zakona detaljnije se propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi.

Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila.

Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova ili drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom, poručuju iz MUP-a.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene