Vozači, oprez - od ponoći su na snagu stupile nove odredbe zakona o sigurnosti cestovnog prometa. Njima je predviđeno drastično povećanje kazni za prekršaje koji su detektirani kao uzroci najvećih, najtežih i najčešćih stradavanja u prometu. Evo i koje su najvažnije novosti novog zakona.

Galerija


Neki su od najčešćih prekršaja nekorištenje pojasa i telefoniranje. Za ta dva prekršaja kazne se povećavaju s 500 na tisuću kuna. Isto vrijedi i za nepropisan prijevoz djece u vozilu.

Za prekoračenje brzine kazne odlaze u nebesa. S dosadašnjih 5 do 15, rastu na 10 do 20 tisuća kuna. 50 na sat više od dozvoljenog u naseljenom mjestu kažnjavat će se s maksimalnih 10 do 20 tisuća kuna, a vozačka dozvola oduzima se na minimalno 6 mjeseci.

Prekoračenje brzine do 50 na sat raste na maksimalnih 7 tisuća kuna, a vozačka dozvola odlazi na najmanje 3 mjeseca.

Za prolazak kroz crveno svjetlo, uz dosadašnju kaznu od 2 do 5 tisuća kuna, vozačka se dozvola oduzima na najmanje 3 do 6 mjeseci. Prođe li se na crveno u punoj brzini i pritom kroz dva ili više njih u nizu, kazna se penje do 20 tisuća kuna.

Policija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Uzrokuju najveća stradavanja u prometu: Policija znatno postrožila kazne za ovih osam prekršaja

Odbijanje alkotesta, uzimanja krvi ili urina penje se na maksimalnih 20 tisuća kuna, a za ponavljače vozačka najprije odlazi na pola, a svaki idući put na godinu dana. Kazna za vožnju od 0,5 do 1 promila, penje se na 5 tisuća kuna. Za ponavljanje prekršaja vozačka se oduzima na tri mjeseca, pa pola godine.

Najteži slučajevi, koji napušu više od 1,5 promila ili voze pod utjecajem droga i lijekova, kažnjavat će se do 20 tisuća kuna. Vozačka se oduzima na najmanje 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a na najmanje 12 mjeseci za svaki sljedeći te 6 negativnih bodova.

Vožnja prije položenog vozačkog ispita, dok je dozvola ukinuta ili oduzeta također će se drastično kažnjavati. Minimalno 10, a maksimalno 20 tisuća kuna, 6 mjeseci bez vozačke i 6 negativnih bodova.

Za bijeg s mjesta prometne nesreće s ozlijeđenima ili mrtvima, kazna se penje na 20 tisuća kuna ili dva mjeseca zatvora, a vozačka se oduzima na najmanje godinu dana.

Vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru kažnjavat će se umjesto od 5 do 15 s 10 do 20 tisuća kuna. Alternativa kazni ostaje i do 60 dana zatvora.

U slučaju da je nastala samo materijalna šteta, kazna se, umjesto dosadašnjih 2 do 5, povećava na 3 do 7 tisuća kuna. Zakon na snagu stupa u ponoć, stoga, vozači, pamet u glavu!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Sindikati u zdravstvu bijesni: ''Ovo je prevara stoljeća! Dobili smo dobru šamarčinu, ovakvu psinu nismo očekivali"