Hrana koja će se poslužiti na svečanosti pomno je odabrana. Baš kao i ponašanje i odjeća i ono što se nađe na trpezi, odaslat će poruku. Nakon inauguracije predsjednik Josipović kreće na posao. Svečani ručak u Palači Dverce, postat će i radni, a dok predsjednik bude obavljao kratke bilateralne razgovore s predstavnicima drugih država, drugi gosti će se za to vrijeme moći okrijepiti uz bogati švedski stol.
Pročitajte i ovo
na vlasti već 25 godina
Putin prisegnuo u velebnoj palači optočenoj zlatom: Među gostima i slavni američki glumac
Bez pardona
Političari jeli, pili i organizirali svadbe sve na naš račun: Pogledajte koliko je tko potrošio
Kao i kod izbora odjeće gdje se predsjednički par odlučio za domaće dizajnere, tako je i jelovnik svečanog ručka sastavljen od niza tradicionalnih hrvatskih jela i pića. Kako bi se zadovoljile potrebe svih gostiju, na ponudi će biti dva menija, vegetarijanski i mesni. Paški sir, slavonski kulen, istarski tartufi neki su od hrvatskih najprepoznatljivijih proizvoda.
'Svakako će tu biti neizostavne štrukle, svakako će tu biti vjerojatno i purica s mlincima, pa možda se čak može desiti i sarma da bude, meni bi bilo drago premda sarma ima malo jači miris pa možda će biti izbjegnuta', pojašnjava Milada Privora, bivša šefica predsjedničkog protokola. Baš kao što govor i odjeća tako i servirana hrana odašilje poruku. Stoga predsjednički protokol strogo pazi čak i kako se hrana servira, sve kako bi se spriječilo da se netko od gostiju uvrijedi. Poruka u izboru hrvatskih jela može biti samo jedna.
'Tu je uglavnom poruka gostoljubivosti hrvatskog naroda i bogatstva hrvatske kuhinje i hrvatskih vina', dodaje Privora. S obzirom da su Hrvati poznati kao dobri domaćini, sa sutrašnje će svečanosti vjerojatno svi otići siti i zadovoljni.