Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na čelu 'hrvatskog FBI-a' čovjek odgovoran za bijeg Ice Matekovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od jučer je s radom počeo Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, tzv. 'hrvatski FBI', na čije je čelno mjesto postavljen Tihomir Kralj. Vršitelj dužnosti Ravnatelja policije Vladimir Faber jučer je donio još nekoliko imenovanja.

Faberova metla počela je čistiti od juga. Smijenjen je načelnik dubrovačke policije Ivan Krešić. Kap koja je prelila čašu bio je slučaj nestale Britt Lapthorne.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

Ali kad je narko diler Jakša Cvitanović Cvik pobjegao policiji pred nosom, načelnik je sačuvao fotelju.

Osim smjena s radom je počela i posebna postrojba za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala - takozvani 'hrvatski FBI'.

>> Istraga Pukanićeva ubojstva se širi: Počela uhićenja i u Rijeci

>> Počeo s radom hrvatski FBI

'Ured počinje s radom, ali primarna je i početna uloga njegovih čelnika da stvore snažnu kadrovsku strukturu koja će se uhvatiti u koštac s najkompleksnijim i najsofisticiranijim oblicima kriminaliteta' kaže načelnik Ureda ravnatelja police Krunoslav Borovec.

U elitnoj postrojbi bit će oko 300 kriminalista. No, pitanje je tko su ti elitni policijski kadrovi, jer je je i sam MUP priznao da među njima ima korumpiranih.

Jesu li Tihomir Kralj i ostali 'FBI-ovci' prošli sigurnosne, imovinske i druge provjere?

Kralj je bio načelnik Odjela za posebne kriminalističke poslove kada je zakazala tajna pratnja te je Ico Mateković pobjegao Tim više što je Kralj bio načelnik MUP-ova Odjela za posebne kriminalističke poslove. Pa time i najodgovorniji za zakazivanje tajne pratnje i bijeg Ice Matekovića s neoznačenim novčanicama namještene otkupnine za otetog Zagorčevog sina.

Vršitelj dužnosti Ravnatelja policije, Vladimir Faber, očito je prisiljen na brzinu kadrovirati, a istodobno sumnja u stručnost nekih načelnika.

'Ja nisam rekao da je 50 posto policajaca nesposobno, kako su neki mediji prenijeli, jer to nije istina. Ja sam rekao, govoreći o kadroviranju policijskog menadžmenta, da je oko 50 posto načelnika imenovano ne zahvaljujući stručnim kompetencijama, već političkim strankama, kaže Faber.

Za stvaranje efikasne i nekorumpirane policije treba znakovito pojačati unutarnju kontrolu. Koju nikako, smatra autor Zakona o policiji prof. dr. sc. Petar Vejić, ne bi trebalo provoditi ministarstvo.

'Vjerojatno će ovaj novi tip postupka pridonijeti da se u sklopu državnog odvjetništva formira skupina koja bi istraživala kriminalitet policijskog službenika', ocjenjuje Vejić.

Kako bi lakše ušli u trag prljavog novca, 'FBI-ovci' će imati izravan pristup podacima u poreznoj upravi, carini, inspektoratima.

Ali najzanimljivije od svega je da svi naglas već obavještavaju kriminalce kako će među njih infiltrirati svoje prikrivene istražitelje. Toliko o 'hrvatskom FBI-u'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene