Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osmero u istražnom zatvoru

Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

Istrage se, zbog utaje poreza ili carine prilikom uvoza i prodaje automobila, provode protiv dvije kriminalne skupine, a osam osoba nalazi se u istražnom zatvoru.

Nakon jučerašnje akcije, uhićenja i pretresa, USKOK je danas, na temelju kaznenih prijava PU zagrebačke i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskih državljana i trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganju u istim.

Istrage se provode protiv dvije kriminalne skupine koje nisu međusobno povezane.

Kad je riječ o prvoj skupini, istraga se provodi protiv četvero hrvatskih državljana (1977., 1973., 1996., 1984.) i jednog trgovačkog društva.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni, u razdoblju od siječnja 2023. do travnja 2024. godine u Zagrebu, kao odgovorna osoba petookrivljenog trgovačkog društva te stvarni voditelj poslovanja još četiri društva, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost (PDV) u odnosu na petookrivljeno društvo, neistinitim iskazivanjem pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu bez podloge u vjerodostojnim računima te neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje dobara iz drugih država članica Europske Unije namijenjenih daljnjoj prodaji u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici

U realizaciji tog dogovora prvookrivljeni je, sukladno dogovoru s drugookrivljenim i trećeokrivljenim. te posredstvom četvrtookrivljenog, organizirao nabavu i unos u Hrvatsku rabljenih motornih vozila namijenjenih daljnjoj prodaji u Hrvatskoj od dobavljača društava obveznika PDV-a iz Njemačke, kao i prijevoz tih vozila do njegovih skladišta. Pritom su koristili okolnost da društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica EU sukladno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost nisu dužna platiti PDV prilikom stjecanja navedene robe, već su ga dužna obračunati, prijaviti i platiti prilikom prodaje robe u Hrvatskoj.

Prodavatelji tako nabavljenih vozila, ujedno i obveznici PDV-a su, prema prethodnom dogovoru s okrivljenicima izdavali račune bez iskazanog PDV-a s naznakom „isporuka dobara unutar EU“, dok su kao stjecatelje vozila koristili društva kojima je prvookrivljeni stvarni voditelj poslovanja. U ime tih društava su okrivljenici izrađivali nevjerodostojne račune za unesena rabljena vozila s obračunatim PDV-om u kojima su neistinito iskazivali da su navedena vozila prodali okrivljenom društvu, iako su znali da ti računi ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Potom su okrivljenici na ime navodne kupnje tih vozila koja su prodavali na domaćem tržištu, s računa društva plaćali račune navodnih dobavljača društava s neistinito iskazanom obvezom PDV-a, a koju ta društva sukladno prethodnom planu nisu podmirila. S tako akumuliranim novčanim sredstvima dalje su raspolagali u zajedničku korist te su ih djelomično koristili za podmirenje obveza prema inozemnim dobavljačima vozila, a dijelom su ih podigli u gotovini i podijelili sukladno ulogama i doprinosu.

Nakon toga su, u svrhu izbjegavanja nastale obveze plaćanja PDV-a, po uputama prvookrivljenog, u obrascima prijava PDV-a za petookrivljeno društvo iskazivali odbitak pretporeza na temelju računa društava pod kontrolom provookrivljenog, a koji računi ne predstavljaju vjerodostojnu knjigovodstvenu ispravu za umanjenje nastale obveze plaćanja PDV-a jer ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

Na opisani način su omogućili neosnovano umanjenje uplate obveze PDV-a, čime je društvu na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske umanjena obveza uplate PDV-a u ukupnom iznosu od najmanje 324.078,48 eura, dok su se okrivljenici nepripadno materijalno okoristili za ukupno najmanje 225.390,00 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvero okrivljenika.

Kad je riječ o drugoj skupini, istraga se provodi protiv petorice hrvatskih državljana (1989., 1994., 1992., 1966., 1994.) i tri trgovačka društva.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni, u razdoblju od siječnja 2023. do 8. travnja 2024. u Zagrebu, kao odgovorna osoba šestookrivljenog trgovačkog društva i stvarni voditelj poslovanja sedmookrivljenog i osmookrivljenog društava te još četiri društva, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti.

Pročitajte i ovo Zoran i Zdravko Mamic bivši nogometaši Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne sjećam se da sam primio novac"

Pritom su drugookrivljeni i trećeokrivljeni pružali pomoć prvookrivljenom u obavljanju poslova unosa rabljenih osobnih vozila iz drugih država članica EU korištenjem poslovne strukture društava osnovanih u prijevarne svrhe. Za dogovorenu novčanu naknadu je četvrtookrivljeni, sukladno uputama prvookrivljenog, osnovao sedmookrivljeno društvo, dok je petookrivljeni u razdoblju od 3. ožujka 2023. do 21. veljače 2024. obnašao funkciju direktora i osobe ovlaštene za zastupanje društva koje je prvookrivljeni kontrolirao.

Nakon što je za potrebe realizacije dogovora, osobno ili posredstvom drugih okrivljenika preuzeo kontrolu nad navedenim društvima, prvookrivljeni i drugookrivljeni su dogovarali nabavu i unos rabljenih osobnih vozila iz drugih država članica EU namijenjenih daljnjoj prodaji u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrivao službene tajne Policajac iz istraga otkrivao gdje dileri drže drogu pa ju s dvojicom suradnika krao i prodavao

Prodavatelji tako nabavljenih vozila, ujedno i obveznici PDV-a su, po postignutim dogovorima, račune za kupnju rabljenih osobnih vozila bez iskazanog PDV-a i s naznakom „isporuka dobara unutar EU“ ispostavljali društvima kojima je prvookrivljeni odgovorna osoba i stvarni voditelj poslovanja. Nakon što je putem okrivljenih društava i društava pod kontrolom prvookrivljenog obavljen unos vozila u Hrvatsku, okrivljenici su za ta vozila izrađivali račune u kojima su neistinito prikazivali da su ta društva navedena rabljena osobna vozila prodala šestookrivljenom društvu putem kojeg ih je prvookrivljeni prodavao krajnjim kupcima na domaćem tržištu.

Prvookrivljeni je u cilju umanjenja obveze plaćanja PDV-a, nalagao osobama zaduženim za pružanje knjigovodstvenih usluga da u knjigama primljenih (ulaznih) računa društva evidentiraju račune izdavatelja društava kojih je on voditelj poslovanja, a koji ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje. Potom su u prijavama PDV-a poreznih obveznika društava iskazivale odbitak pretporeza na temelju nevjerodostojnih računa.

Nadalje je prvookrivljeni, po uplatama ispostavljenih nevjerodostojnih računa navodnih dobavljača društava koja sukladno planu obvezu PDV-a proizašlu iz ispostavljenih računa nisu podmirila, kao i po uplatama kupaca na ime plaćanja vozila prodanih na domaćem tržištu, raspolagao s tako akumuliranim novčanim sredstvima. Naime, dio novca je koristio za podmirenje obveza prema inozemnim dobavljačima vozila, dio je transferirao na svoj račun, dok je dio osobno te posredstvom osoba angažiranih u tu svrhu podizao u gotovini te ih je zadržao u zajedničku korist s ostalim okrivljenicima.

Na opisani način Državni proračun Republike Hrvatske oštećen je za najmanje 619.815,00 eura. Okrivljenici su se nepripadno materijalno okoristili za najmanje 466.486,12 eura, koje su sukladno njihovim ulogama međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene