Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeo s radom 'hrvatski FBI'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počele su kadrovske promjene u policiji diljem Hrvatske. Vladimir Faber smijenio je načelnika dubrovačko-neretvanske policije Ivana Krešića. Je li razlog istraga oko nestale australke Britt Lapthorn još se ne zna.

Imenovanjem Tihomira Kralja čelnikom Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Željka Brincke njegovim zamjenikom taj je ured, u medijima već prozvan hrvatskim FBI-em, danas službeno počeo s radom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smjene ljudi od povjerenja Smjenjeni Faberovi kadrovi u vrhu MUP-a Slika nije dostupna Smijenjen Faber, dolazi Grbić 'Nisam otišao svojom voljom, ali ću poštivati odluku Vlade'

Ured je osnovan na temelju Vladine strategije za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala radi učinkovitije policijske borbe protiv tih 'rak rana hrvatskog društva', kako su to nebrojeno puta ocijenili najviši državni dužnosnici.

>> Tihomir Kralj načelnik 'hrvatskog FBI-a' 

Zadaća Ureda bit će, prije svega, vođenje složenijih policijskih istraga i akcija protiv organiziranog kriminala i korupcije na nacionalnoj razini. Specijalni policijski istražiteljski timovi tu bi zadaću trebali provoditi u uskoj suradnji s USKOK-om, državnim odvjetništvom, Poreznom i Carinskom upravom, Državnim inspektoratom i Uredom za sprječavanje pranja novca.

Ta suradnja trebala bi, primjerice, ubrzati provjeru prihoda osobe pod sumnjom da je imovinu stekla koruptivnim kaznenim djelima ili organiziranim kriminalom.

U Ravnateljstvu policije danas se nisu mogle doznati pojedinosti o organizacijskoj strukturi i broju zaposlenih u Uredu u koji bi se, po najavama, trebali preseliti najbolji policijski stručnjaci u MUP-u.

U tisku se nagađa da će Ured zapošljavati 250 do 300 policajaca, s posebnim odjelom koji će raditi s informatorima iz podzemlja, zatim odjelom koji će davati svu logističku potporu kriminalistima te odjelom koji će se baviti općim kriminalitetom, terorizmom, ratnim zločinima i ekstremnim nasiljem.

Mediji pišu da će se u nadležnost 'hrvatskog FBI-a' preseliti istrage više neriješenih ubojstava i premlaćivanja. Njegovo će sjedište biti u Ravnateljstvu policije, a područni centri u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Načelnik Ureda 42-godišnji Tihomir Kralj diplomirani je kriminalist, a u MUP-u je od 1991. Bio je načelnik Odjela posebnih kriminalističkih poslova, pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, a na najnoviju dužnost imenovan je s mjesta načelnika Odjela kriminaliteta droga.

Njegov pomoćnik je pet godina stariji Željko Brincka, diplomirani ekonomist koji je u MUP-u također od 1991. Policijsku karijeru počeo je kao policajac u Ivanić Gradu. Na novu dužnost došao je s mjesta načelnika Odjela kriminalističko-obavještajne analitike pri Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene