Obavijesti Video Pretražite Navigacija
puhovski za dnevnik.hr

Plenković je razbio manjince: "Domovinski pokret? Od sada idu samo prema dolje"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Damjan Tadic/Cropix
Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za Dnevnik.hr utrku za većinom i potporu koju je Plenković dobio od predstavnika mađarske nacionalne manjine. Plenković bi uz podršku 13 zastupnika DP-a, Vesne Vučemilović i Roberta Jankovicsa imao potrebnih 76 ruku.

Andrej Plenković ima potporu HSLS-a, HNS-a, HDS-a i umirovljenika - poručili su to HDZ-ovi partneri nakon sastanka u Vladi. Uvjeravaju kako su dobili jamstva da bez obzira na većinu koju će sastaviti s Domovinskim pokretom neće biti snižavanja razine ljudskih prava.

Pitanje hoće li u većini i na koji način biti i SDSS - ostavili su Plenkoviću da riješi. Manjine na ovom sastanku nisu sudjelovale, sastanak se očekuje sutra, no već se zna da Plenković može računati i na ruku mađarske nacionalne manjine. 

Premijeru Andreju Plenkoviću uspjelo je, kako stvari sada stoje, razbiti manjine, a DP je dobio prvu rundu, jer im je Plenković očigledno popustio - Vlada će se, izgledno je, sastaviti bez SDSS-a. 

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže: "Jedan kao nijedan, ali vjerojatno će biti još koji će prijeći na Vladinu stranu, jer ljudi se vole grupirati uz većinu. Pritisak na manjine je bio prevelik i ovo je bilo potpuno očekivao", napominje Puhovski. 

Uvjeren je da će Plenković imati potreban broj saborskih mandata za većinu. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

"No, zaboravlja se da je sada pritisak na predsjedniku države. On nije sazvao Sabor, a nema nikoga kao kandidata za mandatara dok nije Sabor u zasjedanju". 

Rok za sazivanje sjednice Sabora je 19. svibnja. 

"Što se tiče manjinaca, loptica je prebačena u njihovo dvorište, jer se oni sada moraju upitati ugrožavaju li oni sami poziciju manjina u Hrvatskoj?". 

Domovinski pokret na korak je do potvrde da u novoj Vladi doista neće biti SDSS-a. Puhovski ne sumnja da će Domovinski pokret ovo predstaviti kao svoju veliku pobjedu.

"Oni su sada na svom vrhuncu i od sada samo idu dolje", kaže Puhovski. 

Pročitajte i ovo Dario Hrebak, Predrag Štromar, Veselko Gabričević Utrka s vremenom Stari partneri nisu iznevjerili Plenkovića: "Dao nam je garancije. DP se ne može zaobići"

"Onog trenutka kada Domovinski pokret uspije postići sporazum kojim ulaze u Vladu, oni su na vrhuncu i nakon toga mogu samo ići prema dolje, a Plenković će u pozadini zbrajati s kim bi ih evenutualno mogao zamjeniti ili koga bi mogao maknuti". 

Nakon prve stepenice, slijede razgovori o ministarstvima. Za ideološke teme, bit će vremena. 

"Te teme će se ili rasplinuti ii će trebati puno vremena da se izrealiziraju". 

Puhovski kaže da će Domovinski pokret od Plenkovića zasigurno dobiti odbijenicu za Istanbulsku konvenciju, jer to za njega zbog inozemnog elementa ne dolazi u obzir. "Ta konvencija po svom tekstu ništa ne znači, ali je simbolički važna", rekao nam je zaključno Puhovski. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene