Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stradalo 12 mladih vatrogasaca

'Što nam vrijedi suđenje, nama naše djece nema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prije tri godine akcija gašenja vatre na otoku Kornat bila je kobna za 12 vatrogasaca JVP-a Šibenik, Tisno i Vodica.

Prije odlaska na Kornat, ispred vatrogasnog doma u Šibeniku pripadnici vatrogasnih postrojbi položili su vijence na spomen ploču stradalim vatrogascima. Šibensko-kninska županija obilježava treću obljetnicu pogibelji dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

>> Slavici će se suditi u Zadru

Prije tri godine 23 vatrogasca ukrcala su se u helikopter nakon dojave o požaru na Kornatu. Plan je bio da se, vatrogasci koji su nosili benzinske crpke, gorivo i crijeva, spoje na krušku od 1650 litara vode koju je trebao donijeti helikotper u drugom naletu. No, kruška je zbog jakog vjetra predaleko iskrcana, a vatrogasce je na putu prema njoj, pod još uvijek nejasnih okolnostima pokosila vatra. 12 vatrogasaca izgubilo je život, a kornatski pakao preživio je jedino 26-godišnji vatrogasac Frane Lučić. Svoju priču Lučić će uskoro iznijeti na suđenju Draženu Slavici, tadašnjem zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

'Svaki dan je sve gore, a ova treća još je gora, najgora. Što nama to sve vrijedi, nama naše djece nema i neće se doznati prava istina', rekla nam je Marina Crvelin, majka poginulog Tomislava Crvelina.

>> Na otoku Kornatu grade se posljednji križevi za poginule vatrogasce

>> Frane Lučić: Ne idem na Kornat jer sam tamo pomoć čekao pet sati

Obitelji tragično stradalih vatrogasaca i tri godine nakon tragedije očajni su jer tvrde da ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji. Još ih više ljuti činjenica da im država do danas nije isplatila odštetu.

Obitelji mnogo očekuju od suđenja bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici koje bi uskoro trebalo početi na zadarskom županijskom sudu. Novu nadu vide u izjavi Frane Lučića koji je ranije za Novu TV izjavio da ni on ne vjeruje u eruptivni požar. Suđenje Draženu Slavici, ključan je događaj o otkrivanju istine. Bez obzira osuđen ili ne bio tadašnji zapovjednik šibenskih vatrogasaca, obitelji poginulih sigurne su da će se tamo čuti mnogi detalji koji će napokon satkati mozaik istine o kornatskoj tragediji.

Nakon što je jednom u Šibeniku oslobođen, Slavicu ipak čeka novo suđenje u Zadru. Tereti ga se po dvanaest točaka optužnice, za dvanaest teških propusta 30. kolovoza 2007. godine. Odštete za duševne boli obitelji poginulih su dobile. Jedini preživjeli s Kornata Frane Lučić i njegova obitelj svoju još uvijek čekaju. U nedavnom razgovoru Frane Lučić povjerio nam se kako ga nitko iz državnih institucija nije kontaktirao po pitanju iznosa, a tek je iz medija doznao kako je navodno odbio ponuđenih 6 milijuna i ustraje na traženih 25.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene