Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostupan pravosuđu

Nova prijava za ratni zločin: Muškarca (47) sumnjiči se da nije spriječio zlostavljanje dvojice pripadnika MUP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odjel ratnih zločina šibenske policije u koordinaciji s DORH-om 47-godišnjeg srpskog državljana prijavili su zbog sumnje da je kao komandant 75. motorizirane brigade „RSK“ počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sumnjiči ga se da nije poduzeo nikakve mjere kada su nepoznati pripadnici 75. brigade u mjestu Popovići, tijekom oružanog sukoba, iz zasjede protupravno lišili slobode vatrenim oružjem ranjenu dvojicu pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH ( 24-godišnjeg Zorana Mrvicu i 26-godišnjeg Šimu Mamuta) te su ih fizički i psihički zlostavljali.

Pročitajte i ovo Kamere za prebrze vozače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 pripreme za sezonu Veliki brat po cijeloj Hrvatskoj: Masovno se postavljaju nove kamere za nadzor brzine Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste?

"Osumnjičeni je, u svojstvu komandanta 75. motorizirane brigade „RSK“, od 17. prosinca 1992. do 19. srpnja 1993. godine, imao stvarnu i faktičnu vlast zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima postrojbi kojima je zapovijedao i koje su mu bile podređene.

Zbog posljedica zlostavljanja, Zoran Mrvica je od zadobivenih ozljeda tijekom ranjavanja i fizičkog zlostavljanja preminuo na mjestu događaja, dok je Šime Mamut, nakon zadobivenih ozljeda uslijed ranjavanja i fizičkog zlostavljanja još davao znakove života.

U takvom teškom stanju Šimu Mamuta su pripadnici 75. motorizirane brigade vojske „RSK“-e odvezli u Oklaj, a potom u bolnicu u Kninu, gdje je 4. veljače 1993. godine zaprimljen na odjel Jedinice intenzivnog liječenja (JIL), gdje je od zadobivenih ozljeda isti dan preminuo.

Tijela Zorana Mrvice i Šime Mamuta su 29. srpnja 1993. godine razmijenjena u Otočcu posredstvom djelatnika UN-a.

Utvrđeno je da osumnjičeni, nakon zarobljavanja pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, nije spriječio njihovo tjelesno i psihičko zlostavljanje, a potom i usmrćivanje, iako je to bio dužan spriječiti i za to je imao moć i ovlasti.

Osumnjičeni nije poduzeo nikakve nužne i razumne mjere da se takvi zločini spriječe, suzbiju i kazne. Time je pristao, da njemu podređene postrojbe i njihovi pripadnici nastave s takvim postupanjima ujedno pristajući i na posljedice takvog protupravnog postupanja. Također, time je potakao i ohrabrio njemu podčinjene pripadnike vojske da u to vrijeme na području grada Drniša, drniških i ružićkih sela počine ovakav zločin, kao i brojne druge ratne zločine.

Osumnjičeni je nedostupan tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, a policija će protiv njega podnijeti posebno izviješće, kao nadopunu ranije podnijetoj kaznenoj prijavi", navodi se u priopćenju MUP-a.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene