Ilustracija (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova natječajem traži čak 600 novih policajaca. Kandidati će morati proći program srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac, koji započinje 10. rujna.


Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis polaznika i polaznica u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, odnosno policajka.

Vezani članci Domagoj Mikić Detalji iskaza privedenog muškarca: "Bili su zajedno u stanu. On se onesvijestio, a kad se probudio, djevojka je bila mrtva i uspaničio se" Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Ivo Čagalj) Policajci pisali Plenkoviću: "Vraćate nas u doba kad su osnovni kriteriji bili poslušnost i podobnost"

MUP planira upis 600 polaznika programa u 2018./2019. godini, a započet će 10. rujna ove godine.

Nakon što prođu program, primat će se u radni odnos u policijskim upravama ili u drugim jedinicama Ravnateljstva policije.

U uvjetima natječaja stoji da se natjecati mogu hrvatski državljani sa završena četiri razreda srednje škole koji na dan 10. rujna 2018. neće imati navršenih 28 godina. Osim toga moraju imati "posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost", kao što moraju imati propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti. Propisuje se i da moraju biti "osobno dostojni za obavljanje policijske službe" te ne smiju biti članovi političke stranke.

Što se tiče dostojnosti za obavljanje policijske službe, u objašnjenju stoji da nju provjerava nadležna policijska postaja sukladno načinu propisanim posebnim pravilnikom.

U njemu, među ostalim, stoji da se provjeravaju i podaci o osobama s kojima osoba živi u zajedničkom kućanstvu, informacije o radnim osobinama i životnim navikama. Provjera se obavlja u razgovoru s osobom, uvidom u javne izvore, službene evidencije te zbirke podataka državnih i javnih tijela, ali i razgovorom s drugim osobama po procjeni policajca koji radi provjeru. 

Kandidati se na ovom natječaju mogu pozvati i na pravo prednosti, i to prema Zakonu o braniteljima, Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te Ustavnom zakona o pravima nacionalnih manjina.

Cijeli tekst natječaja možete vidjeti OVDJE