Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

MUP: Boljkovac odgovoran za ubojstvo 21 osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MUP je objavio da se osnovano sumnja da je 91-godišnji Josip Boljkovac osumnjičen za počinjenje ratnog zločina nad civilnim stanovništvom nakon Drugog svjetskog rata.

'Dovršeno je kriminalističko istraživanje koje je započeto 1998. godine provedbom istražne radnje ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svjetskog rata iz pronađenih zajedničkih grobnica na širem području grada Karlovca, a završeno njihovom identifikacijom', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićenje Josipa Boljkovca 'Na što je spao HDZ, kao da ih Boljkovac može spasiti' Slika nije dostupna O uhićenju Boljkovca Kosor: Čudi me reakcija Mesića, Karamarko mu je bio najbolji suradnik

Dodaje se kako se osnovana sumnja da je 91-godišnjak počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisan u članku 120. st. 1er je kršeći pravila međunarodnog prava u svibnju 1945. godine na području Duge Rese i naredio ubijanje civilnog stanovništva.

Civili s područja Duge Rese

Josip Boljkovac osumnjičen je da je kao šef Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac, zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima, u zatvor Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac u Dugoj Resi, dovede veći broj civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta.

'Po njegovoj zapovjedi, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, hicima iz vatrenog oružja na lokaciji Vidanka-Curak, usmrtili su sedam osoba čiji identitet je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba', navodi se u policijskom priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene