Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja na ratni zločin

Boljkovcu određeno 30 dana pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvorena je istraga, a Josipu Boljkovcu određeno je 30 dana pritvora.

Nakon ispitivanja istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu odlučeno je da Josip Boljkovac ostaje u pritvoru u Remetincu. Zbog teških okolnosti Boljkovcu je određeno 30 dana pritvora. Predloženo je 30-ak svjedoka,a  slučaj će se voditi po starom zakonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kći strijeljanog Ivana Petraka 'Zahtjev za likvidacijom mog oca potpisao je Josip Boljkovac' Slika nije dostupna 'Zločine treba procesuirati' Karamarko: Ne znam zašto se neki uzbuđuju oko uhićenja Boljkovca

Zajedno s odvjetnikom Antom Nobilom, Boljkovac je pod jakom jakom policijskom pratnjom stigao na Županijski sudu u Zagrebu. Kretao se pomoću štaka.

Josip Boljkovac uhićen je jutros oko 7 sati zbog osnovane sumnje da je 1945. godine počinio ratni zločin u Dugoj Resi, potvrdio je Krunoslav Borovec iz MUP-a. Kuću Boljkovca u Vukovoj Gorici opkolili su specijalci koji nisu dopuštali približavanje.

'Kao da će jake partizanske snage izvršiti juriš na Vukovu Goricu', riječi su kojima je odvjetnik Nobilo komentirao okupljene.

Josip Boljkovac zajedno s odvjetnikom u kući je bio nazočan pretresu koji je trajao tri i pol sata. Istražitelji su iz njegova doma iznijeli dvije kutije i jednu vrećicu materijala za daljnju istragu.

Odvjetnik Boljkovca Anto Nobilo rekao je kako je njegov branjenik uhićen za ratni zločin crnogorske jedinice Korpusa Narodne Obrane Jugoslavije (KNOJ) iz svibnja 1945. na području Duge Rese. Nobilo je dodao kako je riječ o sramotnoj istrazi jer Boljkovac nije zapovjedao navedenom postrojbom pa ni ne može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti. Josip Boljkovac je izjavio kako se ne osjeća krivim.

Nobilo je dodao da je riječ o novom predmetu protiv Boljkovca te da se ne odnosi na ranije istrage za logor Dubovac u Karlovcu. Kazao je da za sada ne zna hoće li se predmet voditi po novom ili starom Zakonu o kaznenom postupku.

'Bitka za HDZ je počela', komentirao je odvjetnik Nobilo današnji čin uhićenja Josipa Boljkovca. Njemu su tu vijest javili jutros oko 7 sati iz Ravnateljstva policije.

Prvi ministar policije RH

Podsjetimo, policija već dulje vrijeme najavljuje završetak istrage o komunističkim zločinima počinjenima nakon Drugog svjetskog rata, a među potencijalnim osumnjičenicima često se spominjalo ime Josipa Boljkovca, prvog ministra policije samostalne Hrvatske i nekadašnjeg načelnika UDBA-e za Karlovac.

Boljkovac je tvrdio kako mu ne smeta provođenje istrage te kako nikome ne zamjera, samo se pitao zašto istraga nije započela prije 70 godina.  'Nikada nisam bio u logoru, niti zapovijedao niti bio službenik. Znam imena koji su bili u logoru, u tom Logoru Dubovac su moja dva rođaka ubijena. Jedino sam bio na vratima i pitao za njih', rekao je Boljkovac.

Poručio je u nekoliko navrata preko medija kako bi njegovo uhićenje bilo politički čin te kako ministar Karamarko djeluje protiv njega prije parlamentarnih izbora iz razloga jer on podržava oporbenu koaliciju.

Bivši predsjednik RH Stjepa Mesić prije nekoliko mjeseci posjetio je Josipa Boljkovca u njegovoj kući u Vukovoj Gorici, a posjet je oštro osudila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke tvrdeći da su ogorčeni zbog načina na koji bivši predsjednik nastoji utjecati na policiju i pravosudna tijela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene