Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umirovljenicima bi bilo zajamčeno pravo da, uz svoju mirovinu, naslijede i dio mirovine bračnog partnera nakon njegove smrti.


Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) podržala je u ponedjeljak prijedlog da se starijim osobama u Hrvatskoj osigura dodatna zaštita od siromaštva tako što bi umirovljenicima bilo zajamčeno pravo da, uz svoju mirovinu, naslijede i dio mirovine bračnog partnera nakon njegove smrti.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo" Umirovljenik u kupovini, ilustracija (Foto: Getty images) Mizerno prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina: "Mogu za to kupiti jeftine šampinjone. Šampinjone i jaja. Na tome živim"

Prijedlog da umirovljenici mogu zadržati i do 50 posto mirovine umrlog bračnog druga iznio je prošlog tjedna ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na predstavljanju europskog istraživanja o zdravlju, starenju i umirovljenju osoba starijih od 50 godina, kojem se prvi put pridružila i Hrvatska.

MUH podsjeća da su takvu mjeru oni predložili u Deklaraciji o osnovnim pravima umirovljenika i starijih osoba još prije pet godina, upozorivši da takav model imaju i mnoge zemlje u Europi.

"Nažalost, o prijedlogu za donošenje Deklaracije Vlada i Sabor ni u prethodnom niti u ovom mandatu nisu raspravljali, pa upravo stoga MUH traži da se što prije utvrdi model koji je ministar Mrsić sada prvi put najavio", navodi u priopćenju predsjednik Matice Josip Kovačić.

KAOTIČNE SCENE OD KOJIH STRAHUJE SVIJET Što nas sada očekuje?!

Umirovljenici, čiji je standard ionako vrlo nizak, često padaju u siromaštvo nakon smrti partnera, jer ostaju bez polovice prihoda, dok im troškovi, a naročito režije za stan, ostaju isti.

Prema sadašnjem sustavu, nakon smrti bračnog partnera udovac ili udovica imaju nepovoljnu mogućnost da izaberu hoće li nastaviti primati svoju mirovinu ili 70 posto mirovine preminuloga, ovisno o tome koji je iznos za njih povoljniji.

MUH smatra dobrim i Mrsićev prijedlog da se uvede tzv. državna mirovina za osobe starije od 65 godina koje nemaju nikakvih prihoda ni imovine, ali uz uvjet da se ta sredstva izdvajaju iz državnog proračuna, a ne iz sredstava prikupljenih doprinosom za mirovinsko osiguranje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook