Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi horor u bolnici

Tijela leže na podu mrtvačnice na Svetom Duhu: "Ja se nadam da je ovo iznimka"

Objavljena je zastrašujuća fotografija sa Svetog Duha, koja prikazuje tijela poredana na podu. Oglasilo se Ministarstvo zdravstva.

Uznemirujuća fotografija koja prikazuju još jedan propust u hrvatskom zdravstvu pojavila se u medijima. Na fotografiji koju je objavio Index vidi se najmanje sedam tijela preminulih pacijenata koja su poredana na podu. Fotografija je nastala na Svetom Duhu. 

Portal Index objavio je fotografiju čitatelja za koju kaže da je stara nešto više od dva tjedna. Riječ je o najmanje sedam tijela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, pokrivena plahtom, leže na bolničkim transportnim kolicima. Snimka pokazuje i zatvorene hladnjake. 

Iz ravnateljstva KBC-a Sveti Duh za Index su poručili kako se zbog nedovoljnog broja hladnjaka tijela preminulih moraju, dok se ne oslobodi hladnjak, privremeno smještati u prostoru mrtvačnice. 

O svemu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva, a izjavu je u petak dao i državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.

Iz Svetog Duha rekli su da je inspekcija bila kod njih u dva navrata te da nisu ništa našli. Dulibić je u izjavi rekao da se inspekcije uvijek najave prije dolaska i da u tome nema ništa sporno. 

"Mi smo zaprimili nekoliko predstavki, ministar Beroš razgovarao je s ravnateljicom i s gradonačelnikom da poduzmu sve moguće mjere da se ti nedostaci otklone. Uputili smo predstavke i Sanitarnoj inspekciji. I ranije smo reagirali, poslali smo inspekcije, više puta smo upozoravali da isprave sve situacije. Očito imamo problem u ravnateljstvu KB-a Sveti Duh". 

Rekao je da su imali pritužbe i da su naveli da imaju mali broj frižidera, da oni i ne rade, da ima raspadnutih tijela, da djelatnici rade bez opreme i slično. Kazao je da se inspekcije prije nego što dođu uvijek najave. 

"Zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh krajnje je neprimjereno i nehumano, a ravnateljica te bolnice dužna je u suradnji s tijelima ustanove i Gradom Zagrebom probleme riješiti", poručili su iz Ministarstva zdravstva.

U priopćenju su izvijestili kako je Ministarstvo zaprimilo predstavke na nehumane uvjete rada u tom Zavodu u kojima se navodi da ne rade klima i ventilacija dvije godine, čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je trpio i zdravstvene posljedice.

Iznosi se i činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 mjeseci, drugi 9 mjeseci, koji su u raspadnutom stanju, a to je rezultiralo neizdrživim smradom u prostoru bez ventilacije, što ne odgovara primjerenim uvjetima za rad.

U predstavkama se, kako navode iz resornog ministarstva, upozorava i na nedostatak frižidera, uslijed čega pokojnici leže po dva-tri dana na podu mrtvačnice u kojoj temperatura seže do 25 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 1 Sisačka bolnica Tvrde da imaju manjak kreveta, ali iz Ministarstva poručuju: "Zadnje preusmjeravanje pacijenta zabilježeno je 10. kolovoza prošle godine"

Također se upozorava i na izostanak maski s filterima koje su nužne u obavljanju tog posla, kao štednju nauštrb zdravlja djelatnika. Djelatnici su, kažu u predstavki, zamolili ravnateljicu da riješi slučaj, međutim tvrde da ona nema sluha za tu temu kao ni druge probleme u svojoj bolnici.

Ministarstvo zdravstva upozorilo je ravnateljicu KB-a Sveti Duh Ana-Mariju Šimundić da je dužna u suradnji s tijelima ustanove i osnivačem, Gradom Zagrebom, te probleme rješavati, a predstavke su također ustupljene sanitarnoj inspekciji koja djeluje u sklopu Državnog inspektorata RH, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Tomislav Dujmenović, ravnatelj bolnice komentar Lane Ružičić Ravnatelj sisačke bolnice uvalio se u blato: U jednu je stvar teško povjerovati

Premijer Plenković komentirao je slučaj. Podsjetio je da je riječ o bolnici koja je u vlasništvu Grada Zagreba: ''To je pitanje za Grad Zagreb i za Možemo!'', rekao je Plenković. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene