Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati napustili pregovore

Mrsić: Neću dati ostavku, ali to je dio političke borbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da mu je žao što su sindikati napustili pregovore o Zakonu o radu, najava generalnog štrajka je njihovo legitimno pravo, a ostavku ne namjerava dati.

'Žao mi je što nismo uspjeli postići konsenzus sa sindikatima. Godinu i pol pregovaramo, dogovaramo se oko zakona, vrijeme je da moramo donositi odluke i, na žalost, konsenzus ne možemo postići', rekao je Mirando Mrsić novinarima u Saboru.

Uvjeren je da novi ZOR čuva radna mjesta i omogućuje investicije. 'Na tim premisama smo gradili izmjene ZOR-a, nikoga nismo varali, nikoga nismo 'preveslali'. Cijelo vrijeme smo sjedili za stolom, razgovarali smo, ali jasno da nema uvijek jedne istine, postoji i druga istina, i poslodavci imaju svoje zahtjeve', kazao je.

Mrsić tvrdi da je Vlada napravila jedino što je u ovom trenutku mogla - na sebe je preuzela teret donošenja odluke i novog ZOR-a. 'Jesmo li donijeli pravu odluku, to će suditi građani na izborima, ali smatramo da će ZOR, ovakav kakav smo predložili, omogućiti da se u Hrvatskoj otvaraju radna mjesta, da nam dolaze investicije i da, s druge strane, očuvamo posao i sigurnost našim radnicima', rekao je Mrsić.

Na najavu sindikata da će stupiti u opći štrajk kazao je kako je to legitimno pravo sindikata. 'Ponavljam da je sad vrijeme kada treba donositi odluke. Ova Vlada je donosila odluke i donosit će te odluke i dalje', poručio je Mrsić.

Odbio je tvrdnje sindikata da je prije godinu dana govorio kako ZOR ne treba mijenjati.

'Nisam rekao da ne treba mijenjati ZOR. Mi smo prije godinu i pol, kad smo krenuli u izmjene, rekli da ZOR treba mijenjati i da ćemo ga mijenjati u dvije etape. Prvi korak smo obavili, sad je bilo predviđeno da izmjenimo ZOR', rekao je.

Pročitajte i ovo Rad nedjeljom - 1 PODIJELJENA MIŠLJENJA Koliko vrijedi rad nedjeljom u Hrvatskoj? "Ne može mi to nitko platiti, da radim subotu i nedjelju. To nema cijene" Slika nije dostupna Mrsić razočaran Sindikalci napustili pregovore o izmjenama ZOR-a, najavili prosvjed

Sindikati odustaju od pregovora: Mrsić je pogazio svoju riječ

U zadnjih godinu i pol pregovarali smo o svakoj stavci ZOR-a. Neke stvari smo dobro dogovorili, uvažili smo dio stajališta sindikata, a fleksibilno radno vrijeme nam služi da očuvamo radna mjesta i proizvodnju, te omogućimo poslodavcima da reagiraju na tržišne zakonitosti i na povećanje proizvodnje. To je stvar oko koje bi trebali poslodavci i sindikati postići konsenzus, kazao je Mrsić.

Naglasio je da 'nitko nikog nije prevario ni preveslao' - sindikati su zahtijevali da se u rasporedu radnog vremena ništa ne mijenja, a poslodavci da se ono fleksibilizira u potpunosti.

Vlada smatra da predloženo rješenje omogućava zaštitu radnika, da se taj institut ne zloupotrebljava, u čemu posebno veliku ulogu ima inspektorat rada, a s druge strane omogućava poslodavcima da reagiraju na zakonitosti tržišta rada, uvjeren je Mrsić.

Naglasio je kako kolektivno pregovaranje nije isključeno te da se ne odustaje od sustava '8 sati rada, 8 sati, odmora, 8 sati sna'.

'U nekim dijelovima sustava to funkcionira, a u nekim drugim djelovima, kao što je recimo građevinarstvo ili ugostiteljstvo, u vrijeme sezone radi se i po 60 sati. Dakle mi nismo ništa promijenili, samo smo pojednostavili to što se događa u društvu', rekao je Mrsić.

Žao mu je što su sindikati tako reagirali, ali to je njihovo legitimno pravo. Mrsić se nada da će se sindikati ipak vratiti za pregovarački stol.

Na poziv sindikata da podnese ostavku odgovorio je, 'neću dati ostavku, ali to je dio političke borbe', te dodao da 'ZOR ide na Vladu i u Sabor'.

U vezi najave sindikata da će napustiti Gospodarsko socijalno vijeće zbog neslaganja s predloženim izmjenama ZOR-a javila se i Hrvatska udruga poslodavaca koja ističe da je 'Hrvatska u teškoj gospodarskoj situaciji s lošom prognozom za budućnost, pa stoga moramo mijenjati zakone koji su prepreka izlasku iz krize'.

Postojeći ZOR je jedan od utega hrvatske konkurentnosti budući je neusklađen sa stvarnim potrebama i realnim stanjem na tržištu, smatraju u HUP-u.

Očekujemo odgovoran pristup svih uključenih strana jer je socijalni dijalog najvažniji u donošenju zakona za građane. Gospodarski uvjeti s kojima se suočavamo nalažu promjene koje trebaju omogućiti fleksibilnije poslovanje, koje će stimulirati lakše zapošljavanje i, u konačnici, potaknuti kotač ekonomije u pozitivnom smjeru, stoji u priopćenju HUP-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene