Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže ministrovu ostavku

Sindikati odustaju od pregovora: Mrsić je pogazio svoju riječ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalne središnjice povlače se iz pregovora o izmjenama Zakona o radu i Gospodarskog socijalnog vijeća, te traže ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića zbog jednostrano nametnutih rješenja u novom ZOR-u, objavili su njihovi čelnici s konferencije za novinare održane ispred Banskih dvora.

Najavili su prosvjedni skup na Markovu trgu u četvrtak, 5. prosinca, kada se očekuje da će Vlada sa sjednice uputiti u Hrvatski sabor izmjene ZOR-a. Poručili su da će na nasilje vladajućih odgovoriti koristeći sve zakonske mogućnosti, a nije isključena ni organizacija generalnog štrajka.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužio je Vladu da je nevjerodostojan pregovarač, jer je već usuglašena rješenja jednostrano promijenila.

Ministar Mirando Mrsić ne poštuje prethodni dogovor da radni tjedan ne može biti dulji od 48 sati, a eventualno produljenje može biti utvrđeno isključivo kolektivnim ugovorom. Sada predlaže da poslodavac može produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom samo iznad 56 do 60 sati tjedno, rekao je Sever.

Mrsić jednostrano ukida dosadašnju odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uvodi novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada, i to bez kolektivnog ugovora. Time je pogazio svoju riječ i potpis u vezi zahtjeva SSSH i NHS o rasporedu radnog vremena, istaknuo je Sever.

Upozorio je na neprihvatljiv odredbe o produljenju roka za rad preko agencija za privremeno zapošljavanje, upitavši kakvo je to privremeno zapošljavanje na tri godine. Vlast je prevarila radnike, nju nije briga za radnike i vlastitu nesposobnost prevaljuje na radnička leđa, ustvrdio je Sever.

Vlada maksimalno nastoji smanjiti radnička prava, a Mrsić slijepo slijedi zahtjeve Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi povećao konkurentnost hrvatskog radnika, no pravi problem leži u nesposobnosti hrvatskih managera, tvrdi predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

Sindikati napustili pregovore s Mrsićem

Neprihvatljivim je ocijenio povišenje dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina i najavio da sindikati na to neće pristati.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ocijenio je argument da će 'lakše otpuštanje omogućiti lakše zapošljavanje' neprihvatljivim. Vlada je dovoljna sama sebi i mi bismo očito trebali samo platiti porez i ništa ne pitati kako bismo bili izručeni krupnom kapitalu na milost i nemilost, ustvrdio je Jakuš dodavši kako Vlada ruši cijenu rada da bi radnici nesigurni u svoju budućnost pristali na sve.

Vladin neoliberalni koncept i neznanje ne mogu izvući Hrvatsku iz krize pa je vrijeme da premijer Zoran Milanović građanima kaže da su zatečeni situacijom i da nemaju rješenje, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Podsjetio je da je Zoran Milanović na početku mandata tvrdio kako nema potrebe mijenjati ZOR jer radnička prava nisu velika, a cijelo vrijeme Vlada radi suprotno. Hrvatska ima mnoge probleme, no Vlada nema kulturu dijaloga i iz toga proizlazi većina tih problema, drži Ribić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene