Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao na prosvjede

Mrsić: Vlada je spremna na dogovor o ZOR-u, ali ne i na ultimatume

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon današnjeg prosvjeda koji su sindikati organizirali pred Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, ministar Mirando Mrsić pozvao je predstavnike radnika da se vrate pregovorima o izmjenama Zakona o radu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pozvao je danas sindikate da se vrate pregovorima o izmjenama Zakona o radu (ZOR), kazavši kako je Vlada spremna na dogovor, ali ne i na ultimatume.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Slika nije dostupna 'Bez pravnog temelja' Sindikati: Odluka o uvođenju radne obveze liječnicima je protuustavna!

>> Sindikati: 'Robovi su imali veća prava od današnjih radnika!'

>> Poslodavci sindikalcima: Zapravo prosvjedujete protiv socijalnog dijaloga

Čelnici i sindikalni povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) s današnjeg su prosvjeda ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) poručili da neće trgovati s radničkim pravima te optužili vlast da je izdala radnike, a ministar Mrsić novinarima je nakon sjednice Vlade rekao kako je Vlada već prihvatila određene primjedbe sindikata te da je spremna razgovarati kako bi se postigao konsenzus o svim pitanjima.

'Sindikati su izrazili svoje nezadovoljstvo s određenim prijedlozima u ZOR-u o kojima još uvijek traje usuglašavanje. Vlada je sa svoje strane već naglasila da neke od tih primjedbi može uvažiti, ali da moramo sjesti i dalje za stol i razgovarati', rekao je Mrsić i dodao da je pozvao sindikalne čelnike sljedeći tjedan na sastanak.

Bez obzira na prosvjede, potrebne su promjene zakonodavstva kako bi se omogućile investicije, zapošljavanje, pad broja nezaposlenih, porast broja zaposlenih. 'Na tome moramo svi raditi, tako da očekujem da će se sindikati ipak vratiti za pregovarački stol', rekao je ministar.

Mrsić je odbacio tvrdnje sindikata da će izmjene ZOR-a dovesti do rasta, a ne pada broja nezaposlenih te omogućiti poslodavcima da otpuštaju bez odgovornosti.

'Smatram da će izmjene ZOR-a omogućiti da se lakše i više ljudi zapošljava i to je cilj ovih izmjena uz očuvanje sigurnosti radnika i omogućavanje poslodavcima da se u vrijeme krize što bolje i brže restruktriraju. Činjenica je da je naš ZOR dosta rigidan, ali jasno da ćemo u svim promjenama gledati i stranu vezanu uz radnike', rekao je Mrsić te ponovio poziv sindikatima na nastavak dijaloga.

Upitan koje je zahtjeve sindikata Vlada spremna prihvatiti, Mrsić je rekao kako je Vlada prihvatila izmijeniti dio ZOR-a 'koji je govorio da se pravilnikom o radu može riješiti i ugovoriti plaća radnika'.

'Prihvatili smo inicijativu sindikata da to ugradimo u zakon, ali na zadnjem sastanku su se sindikati i poslodavci usuglasili da taj dio ostane kakav jest i Vlada je to prihvatila', rekao je Mrsić.

Kada je riječ o otpremninama i fondu otpremnina, dodao je, o tome je potreban razgovor. 'Moramo sjesti i razgovarati i dok se ne dogovorimo ostaje rješenje kakvo je sada', dodao je poručivši da je Vlada uvijek za pregovore i dogovor, ali ne i ultimatume. 'Na ultimatume nećemo pristati', poručio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene