Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokreće se postupak mirenja

Mrsić: Otkazivanje Kolektivnog ugovora za javne službe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je najavila otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, no zadužila je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da pokrene postupak mirenja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je ukidanje kolektivnog ugovora u javnim službama i zadužio Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da pokrene postupak mirenja. 'Istovremeno, pokrenut će se postupak pregovora o sklapanju novog TKU-a za javne službenike, sa svim materijalnim pravima koja su u sadašnjem TKU i s aneksom kojim bi se regulirala neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini', kazao je Mrsić u izjavi novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hoće li se dogovoriti? Vlada sindikalistima emailom poslala konačnu ponudu Slika nije dostupna Novi krug u srijedu Niti nakon trećeg kruga, nema dogovora između sindikata i Vlade

>> Hoće li buntovni sindikati danas popustiti?

Mrsić je podsjetio da su dodatak TKU-u prihvatila četiri sindikata javnih službi, četiri nisu (tri obrazovanja i sindikat medicinskih sestara), da nije uspjela ni arbitraža, pa se dodatak TKU ne može primjenjivati na sve javne službenike i namještenike.

Na upit s kojim se datumom otkazuje TKU, Mrsić je odgovorio da danas nije dan s kojim se TKU otkazuje. 'Ne s današnjim danom, mi najavljujemo otkazivanje TKU-a i pokrećemo proceduru, nije danas dan kada se otkazuje. Želimo se pokušati izmiriti i pokušati još jednom sjesti za stol i naći zajedničku soluciju', rekao je Mrsić.

'Postupak mirenja dio je procesa otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora, još jedna šansa da sjednemo za stol i pokušamo se dogovoriti', kazao je Mrsić, napominjući pritom kako za to nema vremenskog razdoblja. Potvrdio je da će se s pregovorima o novom TKU-u čekati završetak procesa mirenja. Želimo još jednu šansu za razgovore i Vlada će pričekati ishod mirenja, rekao je Mrsić.

Najavio je kako će se kod pitanja vezanih za javni prijevoz predložiti da bude definiran kao i u ugovoru za državne službenike i namještenike, za koji je Mrsić siguran da će biti potpisan u četvrtak, 2. kolovoza.

Također je najavio da će Vlada zadužiti nadzorna i upravna tijela ustanova i trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu da pokrenu pregovore sa socijalnim partnerima za promjene u kolektivnim ugovorima, a temeljem kolektivnog ugovora koji će se potpisati s državnim službenicima i namještenicima.

Mrsić nije htio komentirati najave Matice hrvatskih sindikata da će zbog otkazivanja TKU-a ići na sudsku zaštitu. 'To je legitimno pravo sindikata, Vlada tu nema što dodati', rekao je.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Vilim Ribić, u telefonskoj je izjavi za Hinu rekao da sindikati Matice, kao ravnopravne stranke TKU-a, ne pristaju na njegovo raskidanje, jer smatraju da za to nema razloga, te da ne žele ni pregovarati o novom kolektivnom ugovoru.

'Mi smatramo da TKU i dalje vrijedi,  zato što se nisu stekli uvjeti za njegovo ukidanje', kaže Ribić. Upozorava da bi Vlada, odnosno u konačnici porezni obveznici, mogli platiti cijenu Vladina avanturizma i neogovornog silništva.

Najavljuje, naime, sudske tužbe u slučaju kršenja TKU-a, pri čemu je siguran u pozitivan ishod za sindikate. Neslužbeno se doznaje da bi Vlada odluku o otkazivanju TKU-a za javne službe mogla donijeti na ovotjednoj sjednici. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene