Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč protivljenju nadležnog Ministarstva

Mrak-Taritaš i Tomašević: Zagreb treba novi GUP

Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr)
Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Oporbene zastupnike u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anku Mrak-Taritaš i Tomislava Tomaševića nije iznenadila odluka Ministarstva graditeljstva koje je ponovno uskratilo suglasnost na izmjene GUP-a Grada Zagreba te su se založili za novi GUP.

"Pristojan grad i pristojan gradonačelnik nakon ovoga bi angažirali svu struku koja im je na raspolaganju i napravili novi GUP onako kako spada“, poručila je predsjednica GLAS-a i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš nakon odluke Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da ne da "zeleno svjetlo" za prijedlog izmjena zagrebačkog GUP-a.

Mrak-Taritaš: "Zagreb zaslužuje pristojan prostorni plan"

Naglasila je da Zagreb zaslužuje imati pristojan prostorni plan. "Umjesto toga Bandić mrcvari Zagreb, mrcvari građane Zagreba i mrcvari ovaj dokument. Zagreb nije njegova prćija", istaknula je Mrak-Taritaš.

Smatra da gradonačelnik očito ima problem memoranduma koji je potpisao s mogućim investitorima. "Potpisao je taj dokument dok je zec još bio duboko u šumi, rokovi su prije tri dana istekli i njegova nervoza sasvim je sigurno rezultat toga. On vjerojatno zna i nešto što mi ostali još ne znamo", upozorila je.

Pročitajte i ovo Izmjene GUP-a (Foto: Dnevnik.hr) "bit će uskoro" Bandić o odbijenici GUP-a: "Vi mene zadirkujete, razgovarate s institucijom. Samo čekajte i aplaudirajte"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobar posao s kućicama Bandićev vozač zaradit će 250.000 kuna u tjedan dana: "Nagrađuje one koji su bili svjedoci"

Mrak-Taritaš nije iznenađena odlukom ministarstva, kaže da bi je iznenadilo da je odluka bila drugačija. "Na ovom predmetu radile su vrhunske stručnjakinje, a plan je takav da nije ni mogao dobiti suglasnost", rekla je bivša ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja i dodala da je posao ministarstva utvrditi usklađenost sa zakonom.

"Poruka koja je poslana iz ministarstva je da GUP nije napravljen u skladu sa zakonom, poruka koju šalju građani je da ne žele ovakav GUP na koji imaju desetke tisuća primjedbi, a poruka koju šalje struka je da takav GUP nije dobar za razvoj grada", zaključila je predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tomašević: "Veliki udarac za Bandića i njegovo obećanje iz memoranduma"

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) poručio je da je odluka ministarstva "veliki udarac za Bandića", s obzirom na "njegovo obećanje investitoru iz Dubaija da će riješiti prostornu dokumentaciju za ''Zagrebački Manhattan'' u roku od osam mjeseci s mogućnosti produžetka od šest mjeseci".

"Stručna udruženja su ponavljala da ovakav ponovljeni prijedlog GUP-a treba ponovno odbiti, udruge građana su to izjavljivale i mi u Gradskoj skupštini smo to tvrdili. Promjena namjene Hipodroma u prijedlogu GUP-a iz srpnja je bila protivna njegovoj namjeni u postojećem Prostornom planu Zagreba koji je nadređen GUP-u pa je Ministarstvo u srpnju uskratilo suglasnost.

I novi prijedlog GUP-a iz listopada kako bi se realizirao Bandićev dogovor s Eagle Hills ima promjenu namjene Hipodroma u odnosu na postojeći Prostorni plan Zagreba pa je jedina logična reakcija Ministarstva, ako je odluka pravna, a ne politička da ponovno uskrati suglasnost", poručio je Tomašević. Pritom je zahvalio svim građanima na 31.000 primjedbi na GUP u "gluho doba ljeta koje su stvorile pritisak".

"Mi u Gradskoj skupštini nastavljamo borbu za prostorno planiranje i GUP koji je u interesu većine stanovnika Zagreba, a ne Bandićevih kumova i Eagle Hills iz Dubaija", poručio je zastupnik Tomašević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene