Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Neće završiti na ulici

Vladajući neće zaštititi građane od deložacija iz jedine nekretnine, ali ipak postoji jedno rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanima koji bi ovrhom izgubili jedinu nekretninu država bi osigurala privremeni smještaj u socijalnim stanovima ili bi im unajmila stan od privatnih iznajmljivača.

Izmjene Ovršnog zakona bile su jedna od važnih tema u predizbornoj kampanji. Za izuzimanje ovrhe nad jedinom nekretninom zalagali su se i HDZ i Most, u čijih je sedam zahtjeva nakon izbora ušao i onaj o izmjeni Ovršnog zakona. No, čini se da su početne stavove prilično ublažili.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Andrija Jarak i Božo Petrov - 4 Gost Dnevnika Nove TV Petrov žestoko po vlastima: "Ovo je gaf Vlade, neke odluke su se donosile bez uporišta u zakonu"

Naime, kako doznajemo, Most i HDZ postigli su načelni dogovor o izmjenama Ovršnog zakona, no u slučaju ovrhe građani neće biti zaštićeni od deložacije iz jedine nekretnine. To je za Dnevnik.hr potvrdio i Mostov Miroslav Šimić, koji je kazao kako građani koji se nađu u toj situaciji ipak neće završiti na ulici.

Država će im, kazao je Šimić, osigurati zamjenski smještaj, bilo iz portfelja državnih stanova, bilo najmom odgovarajućeg stana od privatnih najmodavaca. Također, u suradnji s drugim resorima pratit će se prihodovno stanje takve obitelji pa će im ova vrsta smještaja biti dostupna samo dok se ne oporave.

Na konstatacije da je to izigravanje predizbornog obećanja čelnik Mosta Božo Petrov ustvrdio je proteklih dana da su mediji krivo procijenili da se želi zaštititi prvu nekretninu. "To se ne može napraviti. Ja ne razumijem zašto bi banke uopće htjele nekoga kreditirati ako se to tako postavi. Zaštitit ćemo građane kojima prijeti deložacija da ne ostanu bez krova nad glavom", kazao je Petrov za N1 i dometnuo da bi po novom zakonu od ovrhe trebale biti zaštićene tri četvrtine plaće.

I šef HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas da postoji ideja da onima koji ostanu bez nekretnine država na određeno vrijeme osigura smještaj, no dodao je i da je to sve još u fazi prijedloga.

Šimić nam je pak kazao kako se detalji ovog rješenja još usuglašavaju, ali da je dogovor o toj temi postignut. DUUDI ima na raspolaganju 906 slobodnih stanova, od čega je njih 340 u potpunom državnom vlasništvu. Nisu svi u primjerenom stanju pa bi država stoga posezala i za najmom.

Ovu su inicijativu na svojim web-stranicama komentirali i iz Udruge Blokirani. Istaknuli su kako Petrov namjerava 330.000 blokiranih hrvatskih obitelji zauvijek smjestiti u socijalne ustanove te da političari ne preuzimaju odgovornost za njih.

Naveli su kako su se i Most i druge parlamentarne stranke u predizbornoj kampanji nadmetali tko će više obećati, a nakon izbora pokazalo se, kažu u ovoj udruzi, "da je tzv. izmjena Ovršnog zakona samo još jedna smrtna zamka za uništavanje hrvatskog stanovništva, oduzimanje krova nad glavom i smještaj pod socijalu (koje u Hrvatskoj nema).

Most namjerava blokiranima oduzeti i jedini krov nad glavom te tako zauvijek zapečatiti hrvatsku ekstremnu sirotinju koja iz tog kruga pakla više nikad neće izaći. To je pravo lice Bože Petrova. Naravno uz dogovor s Plenkovićem iz HDZ-a, koji Petrovu ostavlja punu vlast nad Ministarstvom pravosuđa".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene