Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Izglasane izmjene Ovršnog zakona: Poznato što ne smije biti ovršeno, ukidaju se deložacije do proljeća, smanjuju troškovi postupka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je u petak izglasao izmjene Ovršnog zakona prema kojima se smanjuju troškovi ovršnih postupaka, uvodi elektronička komunikacija te od ovrha izuzimaju božićnica, uskrsnica, regres i topli obrok.

Od ovrha bit će izuzete i sindikalne pozajmice, terenski dodatak, pomorski dodatak, naknada za pričuvnike, nagrade učenika te sportske stipendije sportaša s invaliditetom, što je amandmanom predložio HDZ, a Sabor izglasao.

Prema zakonskim izmjenama deložacije se neće provoditi od 1. studenog do 1. travnja, a povećava se i iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti s 20.000 kuna na 40.000 kuna.

Prihvaćanjem amandmana SDP-a u nešto izmijenjenom obliku novost je i što će Vlada u okolnostima epidemije uzrokovane COVID-19 moći donijeti odluku o zaustavljanju ovršnih postupaka najdulje na 6 mjeseci, a tom odlukom odlučit će i na koje ovršne postupke će se to primjenjivati.

Pozvao Vladu na uvođenje moratorija

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da se prihvaćenjem SDP-ovog amandmana otvara prostor da Vlada donese odluku o uvođenju moratorija na ovrhe i pozvao Vladu da to učini već u ponedjeljak.

"Zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa veliki broj građana nije u mogućnosti podmirivati svoje obveze i jedino je moralno zato ponovno uvesti moratorij na ovrhe od šest mjeseci i to razdoblje iskoristiti za interventne mjere i donošenje novog ovršnog zakona", kazao je Grbin.

Zakonskim izmjenama Ovršnog zakona uvodi se i institut prethodne obavijesti, koju će dužniku upućivati javni bilježnici, te će dužnik moći ispuniti svoje obveze u roku 15 dana, a ako obveze ispuni u tom roku, nema nikakvih troškova ovršnog postupka.

Ovršni postupak pokretat će se na temelju vjerodostojne isprave podnošenjem elektroničkog prijedloga putem informacijskog sustava nadležnom sudu, koji prijedloge dodjeljuje javnim bilježnicima ravnomjerno prema abecednom redu.

Javni bilježnici provodit će postupovne radnje u ovršnom postupku kao povjerenici suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna opet srušen rekord 4080 novozaraženih i 48 preminulih, mijenja se zakon koji će dopustiti kažnjavanje: ''Sigurno je da će to biti malo ozbiljnija kazna''

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 3 Od ponoći nove mjere U ogulinskoj bolnici u samoizolaciji 48 djelatnika, zaraženi svi radiolozi: ''Umjesto na svoje vjenčanje otišao je u samoizolaciju''

Troškovi postupka smanjuju se jer više neće biti troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti. Ona se više ne bi izdavala na zahtjev ovrhovoditelja, već ju javni bilježnik izdaje ako u roku 15 dana od isteka roka za prigovor ne zaprimi prigovor ovršenika.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene