Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbili prijedlog

Most kritizira Vladu zbog mikrosolara: ''Vlada se ne želi zamjeriti interesnim skupinama''

Božo Petrov, predsjednik MOST-a (Foto: Dnevnik.hr)
Božo Petrov, predsjednik MOST-a (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Božo Petrov, predsjednik MOST-a (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Vlada je na sjednici donijela negativno mišljenje o Mostovom zakonu o mikrosolarima.

Hrvatskom saboru Vlada predlaže da ne prihvati Mostov zakon o mikrosolarima. MOST je u reakciji na odluku Vlade reagirao komentarom da je ovo jedan od najmračnijih dana za Hrvatsku energetiku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!"

Razlozi negativnog mišljenja su, tvrde iz Mosta, dvojbeni. Poručuju da njihov zakon može zaustaviti energetsko siromaštvo u Hrvatskoj, a građanima bi pomogli više nego što to čine sada s raznim subvencijama. Vlada se, kažu, ne želi zamjeriti interesnim skupinama.

''Ovo može biti prijetnja, ali ovo može biti i prilika HEP-a ako je proaktivan onda može zauzeti svoje mjesto na tržištu, može u konačnici i zaraditi. Dakle ne treba mu se nešto poklanjati nego konačno se može ponašati kao prava tvrtka, koja može doprinijeti apsolutno svim građanima u Hrvatskoj. I zato mogu samo reći šteta. Ali evo ako ćete već po nogometnom rječniku, budući da je poprilično aktualan, onda je meni žao jer je gospodin Plenković više zabrinut koji igrač na kojem mjestu više igra'' rekao je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, rekao je kako je Vlada dala negativno mišljenje na zdrav i smislen prijedlog oporbe, te je pozvao saborsku većinu da podrži ovaj zakon koji je usmjeren isključivo na dobrobit građana.

"Jasno je da je Vlada svojim stavom išla na ruku interesnim lobijima, a ne građanima, jer mnoge zemlje diljem svijeta imaju apsolutno isti ovakav model. Najbliži primjer nam je Slovenija, a Maribor ima više instaliranih fotonaponskih kapaciteta nego cijela Hrvatska. Ako govorimo o troškovima, ističem da oni koji se protive ovakvom zakonu o mikrosolarima isključivo brinu o prihodima HEP-a. Ovo je zaštita njihovih interesa unutar HEP-a, plemenske energetike i klijentelizma“, rekao je Čikotić.

Istaknuo je kako bi građani i poduzetnici Mostovim zakonom dobili mogućnost da sami upravljaju svojom energetskom potrošnjom.

"Naš model energetike u Hrvatskoj je da energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne klijentelističkih lobija. Jednom kad građani instaliraju fotonaponske ćelije na svoj krov, prestaje ovisnost o državi, to je ključ. No, uvoznim lobijima to očito ne odgovara“, zaključio je Čikotić.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene