Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I tako već devet godina

Korištenje prirodne energije: Nikola sam proizvodi svoju struju, a dosjetio se i kako se riješiti viška te uštedjeti na gorivu

Korištenje prirodne energije (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Korištenje prirodne energije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Korištenje prirodne energije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Korištenje prirodne energije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Korištenje prirodne energije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Korištenje prirodne energije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Korištenje prirodne energije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Korištenje prirodne energije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Korištenje prirodne energije (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Pretvaranjem Sunčeve u električnu energiju pomoću mikrosolara Most želi stati na kraj energetskom siromaštvu Hrvata. Predlažu novi zakon o samoopskrbi električnom energijom, prema kojem bi se proizvodnja i potrošnja obračunavala jednom godišnje, a građani bi plaćali samo razliku.

Gospodin Nikola Radić svoju električnu energiju proizvodi sam. I tako već devet godina. ''To ne znači da ne morate surađivati sa sistemom, ali ipak se osjećate drukčije'', kaže Radić.

Iako proizvede struje više od svojih potreba – kako je potrošiti, brzo se dosjetio. ''Da bi bilo dobro konvertirati jedan automobil benzinac na strujni pogon, automobil se puni na Sunce i ja se vozim praktički besplatno'', objašnjava Radić.

Besplatnu energiju posljednjih pet godina "crpi" i zgrada Primorsko-goranske županije. ''Koristimo električnu energiju za svoje potrebe, a isto tako uprihodimo od prodaje energije 3000 kuna mjesečno'', rekao je Robert Matić iz PGŽ-a.

Uštedama i zaradi građana nadaju se predstavnici Mosta. Ugradnjom mikrosolara žele riješiti problem energetskog siromaštva.

''Milijardu i pol kuna godišnje kroz račune za električnu energiju daju za vjetroelektrane, a da nemaju od toga ništa'', rekao je Ante Čikotić iz Mosta.

Od novog bi zakona, uvjeravaju, profitirali svi. ''Zakon može pomoći i siromašnim obiteljima ne samo da im se plate drva za ogrjev nego da cijele godine proizvode, pa će im potrošnja biti manja, ali taj zakon može pomoći svim građanima'', istaknuo je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Na korištenje obnovljivih izvora energije građane novom uredbom potiče i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. ''Uredbom je definiran i poseban postupak za kućanstva koja žele ostvariti vlastitu proizvodnju električne energije, čime se želi potaknuti kućanstva na vlastitu proizvodnju'', priopćeno je iz ministarstva zaštite okoliša.

Jer sunca, vjetra i ostalih resursa za korištenje prirodne energije u Hrvatskoj ne nedostaje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene