Zgarište, Orebić, Pelješac (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Zgarište, Orebić, Pelješac (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Helikopter MORH-a pomaže lokalnim vatrogascima u saniranju terena na požarištu kod Orebića, na Pelješcu, potvrdio nam je dežurni vatrogasac iz DVD-a Korčula Marin Matulović.


Posada helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) angažirana je u nedjelju u prevoženju vatrogasca i spremnika vode tzv „kruški“ iz Orebića do nepristupačnih područja na požarištu kod Orebića na Pelješcu, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. 

Vezani članci Potraga za nestalim djetetom Panika kod Varaždina: Nestalo dijete, intervenirali vatrogasci i policija Ilustracija Dvoje djece od jedne i tri godine stradalo u požaru: Još dvoje uspjelo pobjeći iz kuće i spasiti se

U subotu popodne kopnene snage PP NOS OS RH premještene su iz vojarne "Benkovac" u Benkovcu u vojarnu "116 brigade HV-a" u Pločama i stavljene u pripravnost te će se angažirati sukladno stanju na požarištima na jugu Hrvatske, navode iz MORH-a.

Dežurni vatrogasac Marin Matulović iz DVD-a Korčula rekao nam je da je helikopter angažiran kako bi se sanirao teren, budući da cisterne ne mogu pristupiti. "Radi se o uobičajenoj proceduri, uslijed saniranja i čuvanja terena", rekao je.

"Vatrogasci će dežurati na terenu dok god ne prođe 48 sati od zadnjeg izdimljavanja i tek će se onda proglasiti da je požar ugašen", dodao je.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (od 1. lipnja), zračne snage su, zaključno s 28. rujna 2018., sudjelovale u gašenju 75 požara (22 u Splitsko-dalmatinskoj, 21 u Zadarskoj, 18 u Šibensko-kninskoj, 12 u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), pri čemu su ostvarile 2.166 letova, oko 475 sati naleta, izbacile oko 10 000 tona vode, utrošile 2538 litara pjenila te su helikopterima Mi-8 MTV prevezle 114 vatrogasca i vojnika te 12 tona tereta do požarišta.

Kopnene vojne snage bile su angažirane tri puta i to na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12.08.2018.) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH, na požarištu Mokalo-Podstup kod Orebića na Pelješcu (25.-27.09.2018.) s ukupno 102 pripadnika PP NOS OS RH i na požarištu Kula Norinska (26.-27.09.2018.) s 52 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 67 protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta, podsjećaju iz MORH-a. (M.T., Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju