Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politika, mobing ili osobni obračuni?

"Više ne možemo": Ispovijest 7 medicinskih sestara koje su zbog mobinga istovremeno otvorile bolovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam medicinskih sestara s odjela šok-sobe sisačke bolnice došlo je do ruba i reklo – ne možemo više. Sve su istoga dana otvorile bolovanje. Vrijeđanje, omalovažavanje, psihičko zlostavljanje... Sve su to, govore nam, doživljavale od jedne doktorice.

Stavljali su ih u nemoguće situacije. Davali zadatke u prekratkom roku. Mijenjali rasporede. Nisu odobravali godišnje odmore. Sve dok nisu došle do ruba i rekle – više ne možemo.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

"Ona je i prije imala problema sa svojim ispadima, verbalnim, s bacanjem stvari, to se nije dogodilo jednom", govori Gordana Gavrić.

"U 6. mjesecu na mene je vikala da joj netko spušta slušalicu, da ja istražim tko njoj spušta slušalicu. Ja to nisam mogla istražiti po okolnim telefonima tko kome spušta slušalicu", kaže Marija Berek.

"Postaje histerična, prosta, verbalo agresivna, baca šprice, bubrežaste zdjelice", stoji u dopisu odvjetnice sestre Melite Isaković.

Omalovažavanja. Vrijeđanja. Psihička zlostavljanja. Sve su to, govore nam, proživljavale sestre iz sisačke bolnice. S odjela šok-sobe. Odjela gdje su pacijenti vitalno ugroženi. I odjela gdje je potrebna puna koncentracija svih 8 sati.

"Zbog svog stanja otišla sam na pregled kod psihijatra te sam se uključila u program dnevne bolnice u koji sam išla mjesec i pol dana", govori Iva Novaković.

Redovite primjedbe na rad

Problemi su počeli kad je na mjesto voditeljice odjela anesteziologije i reanimatologije postavljena druga doktorica.

"Ona je redovito uvijek imala neke primjedbe da nešto nisam dobro ukucala, napisala", govori Branka Jančić.

Zbog mobinga na poslu u bolnicu su, kažu, odlazile s mučninama. I bolovima u želucu. A mnoge su na adresu ravnatelja poslale zamolbu za promjenu radnog mjesta, koji im molbe nije uvažio.

Potpuno nemoćne i psihički rastrojene, njih sedam medicinskih sestara u lipnju je istog dana otvorilo bolovanje.

Prozvana voditeljica pred kamere ne želi, ali je u njezinu obranu stao ravnatelj bolnice.

"Mobinga sigurno nije bilo. Zlostavljanja sigurno nije bilo. Taj odjel cijelo vrijeme uredno funkcionira uz dobru komunikaciju svih djelatnika, a zdravstvena zaštita djelatnika bila je na visokom nivou", govori Tomislav Dujmenović, ravnatelj OB Sisak.

Slale pisma raznim institucijama

Ravnatelj tvrdi da medicinske sestre nisu htjele prihvatiti promjene koje je uvela nova voditeljica, poput vođenja terapijskih lista, jer riječ je o zahtjevnom odjelu.

Sestre to demantiraju pismima koje su slale raznim institucijama od kojih su tražile pomoć.

"Uvela je dodatne terapijske liste, odnosno liste na koje su sestre morale prepisati terapiju te se potpisati kraj svega što smo morale primijeniti kod pacijenta. Iako je znala da sestre nemaju ovlasti stavljati pacijentu krv i krvne pripravke, jer je to isključivo liječnički posao, nastavila je inzistirati da to činimo. Time nas je svjesno ugrožavala, znajući da smo u slučaju pravnog spora nezaštićene pred sudom", stoji u dopisu odvjetnice medicinske sestre Ive Novaković.

Zastrašivanja

Da stvar bude gora, medicinske sestre tijekom liječenja zastrašivali su telefonskim pozivima tvrdeći da njihova bolovanja istražuje i državno odvjetništvo.

"Glavna sestra me obavijestila da se vratim raditi, jer da je u bolnici DORH i policija te da češljaju naša bolovanja i da ćemo svi dobiti otkaz", kaže Dubravka.

Margita Plažanin odvjetnica je za radno pravo. Usko je specijalizirana baš za temu zdravstva. Posjeduje cijelu dokumentaciju medicinskih sestara i smatra da postoje elementi za psihičko zlostavljanje.

Iako je mobing često teško dokazati, odvjetnica Plažanin iznenađena je postupkom ravnatelja.

U sve upletena politika

Koga ravnatelj i zašto štiti, medicinske sestre ne žele špekulirati, no jasno im je da je u sve upletena politika.

"Danas mi treba vaša potpora I glas za Žinića. Lp", upravo je to poruka koju je sa svog mobitela na dan lokalnih izbora ravnatelj slao medicinskim sestrama da podrže HDZ-ova kandidata za župana.

Sada, tri mjeseca nakon bolovanja nekim sestrama terapija je već pri kraju, ali strahuju od povratka na posao. Branka je umjesto straha i stresa odabrala otkaz.

"Ja odlazim, ima života i posla i izvan ove bolnice. Želim živjeti normalnim životom bez stresa. Moje zdravlje platilo je dijelom zbog toga, nisam bila na lažnom bolovanju. Kontrolirali su i potvrđeno je. I da bilo kako drugačije završi, ne vidim se više gore", govori nam Branka.

Ravnatelj u svemu i dalje ne vidi problem. Kaže, odjel je normalno funkcionirao, što su utvrdila sva povjerenstva na čijem čelu su bili ljudi, koje je, kažu sestre, on postavio. Trenutačno je u tijeku izvanredni nadzor bolnice.

Od svih adresa na koje su se obratile, medicinskim sestrama zasad je jedino odgovorio Ured Predsjednice. Tvrde da čeka izvješće ministra. A ministar čeka rezultate izvanrednog stručnog nadzora koje bi trebalo biti gotovo ovih dana.

Priča je to sedam medicinskih sestara koje su iz sisačke bolnice prije tri mjeseca otišle na bolovanje. Razlog isti – mobing, odnosno psihičko zlostavljanje. Sada nakon tri mjeseca bolovanja, uskoro bi se trebale vratiti na posao. A zbog svega strahuju da će dobiti otkaz jer ravnatelj uporno tvrdi da psihičkog zlostavljanja nije bilo. 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene