Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LJUDSKA POGREŠKA KLJUČNI FAKTOR

Crne brojke smrti na hrvatskim cestama: Povećava se kazna za prebrzu vožnju

Mnogo je prometnih nesreća kao i izgubljenih života. Najčešće je razlog ljudski faktor, odnosno ljudska pogreška. Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija objasnio je koja je statistika crnih brojki te najavio kako će pokušati zaustaviti vožnju neprilagođenom brzinom.

Ove godine je 49 osoba više poginulo u prvih 11 mjeseci nego prošle godine. No, treba uzeti u obzir specifičnu situaciju s pandemijom 2020. godine.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s Josipom Mataijom, voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a o ovogodišnjim statistikama prometnih nesreća na hrvatskim cestama.

Ozlijeđeni u prometnoj nesreći na državnoj cesti D1 u Tušiloviću kod Karlovca, prema posljednjim informacijama, izvan su životne opasnosti. U nesreći, koja se dogodila u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, poginula su dvojica hrvatskih državljana iz automobila karlovačkih oznaka.

Vozač (28) zbog nepropisnog pretjecanja udario je vozilo talijanskih oznaka koje je dolazilo iz suprotnog smjera. U tom su automobilu bili 46-godišnji vozač i 14-godišnje dijete, hrvatski državljani te 43-godišnja putnica, državljanka BiH.

"Ova prometna nesreća se nije dogodila zbog loše prometnice i prometne signalizacije već zbog ljudske pogreške", rekao je.

Sve je manje mjesta u Hrvatskoj gdje se često događaju prometne nesreće. "Dosta se ulaže u prometnu signalizaciju i prometnice", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završen očevid Detalji užasa kod Karlovca: Zbog nepropisnog pretjecanja poginuli otac i sin, drugi vozač i dijete bore se za život

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U tijeku očevid VIDEO Užas kod Karlovca: U teškoj prometnoj nesreći poginuli otac i sin, još tri osobe ozlijeđene. Jedan automobil potpuno je smrskan

Kada ovu godinu usporedimo s pretpandemijskim, situacija je ovakva - ove godine je pogoršanje u svim segmentima statistike. "18 posto je veći broj prometnih nesreća, 18 posto više lako tjelesno ozlijeđenih osoba, osam posto više teško tjelesno ozlijeđenih odnosno, 49 osoba više smrtno stradalih. Ovu godinu uspoređujemo s prošlom koja je bila specifična. Nadamo se da bi ova godina mogla biti na nivou 2019. godine", naveo je.

U procesu su izmjene Zakona o sigurnosti na cestama - planira se povećati iznos novčane kazne za neprilagođenu brzinu sa 500 na 1000 kuna. "Trenutno kazna smatramo da nije svrhovita, odnosno da ne odvraća vozače od činjenja tog prekršaja", poručio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene