Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu čekali tuđu pomoć

Mladi odlučili promijeniti slavonsko selo: Od značajnog nalazišta napravili su pravu atrakciju

Dolina mamuta iz Mohova (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dolina mamuta iz Mohova (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dolina mamuta iz Mohova (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dolina mamuta iz Mohova (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dolina mamuta iz Mohova (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dolina mamuta iz Mohova (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dolina mamuta iz Mohova (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Većina Hrvatske, čak 92 posto, ruralno je područje. No život na selima sve je teži, posebno onima koji su odlučili ostati. Zbog velikog iseljavanja, suočeni su s gašenjem trgovina, autobusnih linija, dječjih vrtića, pa čak i lokalnih nogometnih klubova. Mladi na selu danas nemaju ni društveni život, no u Mohovu kraj Iloka to su odlučili promijeniti.

Tijekom dana u Mohovu ulice su prazne, a trgovine zatvorena. Nema ni posla ni društvenih događanja. Da bi selo živnulo, mladi su odlučili iskoristiti činjenicu da je baš na tamošnjim obroncima nalazište vunastog mamuta. Osnovali su udrugu i krenuli s prvim projektima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U tekućem stanju unatoč -10 Ruski znanstvenici izvadili tekuću krv smrznutog mamuta Slika nije dostupna Fosilni ostaci Ilok: Kopali septičku jamu, iskopali mamuta!

"Želimo napraviti skulpture svih životinja koje su pronađene u Mohovu, a kasnije bismo preko EU fondova pokušali napraviti jedan veliki park od gumenih životinja u prirodnoj veličini", rekao je Goran Popović iz Udruge Dolina Mamuta.

Animirali su stanovništvo, a zajedno s Hrvatskim geološkim društvom pripremili su i prapovijesnu radionicu.

"Tu se pokrenula cijela lavina. Aktivirale su se i starije žene pa je selo konačno živnulo i zajedničkim radom započelo neku noviju priču", rekla je Vedrana Finta iz Udruge Dolina Mamuta.

Glavni izvor prihoda u Mohovu je poljoprivreda, a tek manji dio žena zaposlio se kao geronto domaćica. Na prometnoj cesti između Iloka i Vukovara priliku vide i u prodaji svojih proizvoda.

"Slavonija propada pa želimo bar, kad nemamo firme i ništa se ne otvara, preko turizma pokrenuti selo", rekao je Popović.

Jer, ne pokrene li se život, sela bi mogla nestati. Baš kao i vunasti mamuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene