Iako Hrvatsku čini 92 posto ruralnog područja, ruralni je turizam u turističkom prometu zastupljen s manje od dva posto.

Galerija


Turistička domaćinstva nemaju nacionalnu promidžbu, a podliježu i brojnim propisima od onih iz područja turizma, sve do poljoprivrede, okoliša pa i kulture.

Na konferenciji "Quo vadis ruralni turizam – zašto je bolje ostati?" u Iloku ministar turizma najavio je promjene.

Promjene su vidljive u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja bilježi nagli skok, odnosno povećanje od 40% za prvih devet mjeseci.

No, iza brojki kriju se memorijalni posjeti Vukovaru. Ruralni turizam u okolici nedovoljno je iskorišten, a problem nije samo nedostatak gostiju.

"Kada govorimo o ruralnom turizmu, posebno o OPG-ovima koji se dopunski bave ugostiteljstvom i turizmom, njima može doći 11 inspekcija, preko 50 različitih propisa direktno je i indirektno vezano za njihovu problematiku", govori Dijana Katica iz Udruge za turizam i ruralni razvoj.

U Ministarstvu turizma najavljuju akcijski plan i jednostavnije propise, a krenut će se i u ozbiljniju promidžbu.

"Pravilnikom ćemo dati mogućnost da, recimo, postoji robinzonski turizam u sklopu OPG-a, dakle otvaramo mogućnost smještaja gostiju u sklopu OPG-a, nuđenje hrane i svega onoga što do sada nije bilo moguće", govori Gari Cappelli, ministar turizma.

"Pokrenut ćemo web-stranicu koja će biti sastavni dio portala Croatia.hr, gdje ćemo predstaviti cijelu ponudu kontinentalnog, odnosno ruralnog turizma", kaže Kristijan Staničić iz Hrvatske turističke zajednice.

Jer upravo bi ruralni turizam, smatraju u Vladi, mogao zaustaviti iseljavanje

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr