Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine rođeno je 33.798 djece, što je gotovo 1800 manje nego u istom razdoblju godinu dana prije. Stanje posebno zabrinjava u Đakovštini. U općini Levanjska Varoš lani se rodilo svega petero djece. Dječji plač nije se čuo u 6 od 9 sela.

Galerija


Četveromjesečna Bojana iz Paučja, jedna je od pet beba koje su se prošle godine rodile na području cijele općine.

Vezani članci Roditeljstvo Roditeljstvo nije za one slabog srca, u galeriji provjerite jeste li spremni Slika nije dostupna Demografski potop u Slavoniji: Područna škola u Kućancima spala na - tri brata

Sve manji broj rođene djece ovu mladu obitelj ne čudi.

"Situacija je takva jer nema posla. Kada bi imali vodu i asfalt, vjerujem da bi bila druga priča", govori Stevo Petrović.

"Na području općine Levanjska Varoš u devet sela umrlo je 14 osoba, a rođeno je petero djece, s tim da su odselile četiri obitelji s 13 djece", govori Slavko Tidlačka, načelnik općine Levanjska Varoš.

Đakovačka sela bez novorođenih (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Đakovačka sela bez novorođenih (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

U Područnoj školi Paljevina, na satu tjelesnog odgoja, učenika nema dovoljno za graničar ili nogomet.

"U školi nas ima petero, u drugom razredu dvoje, a u trećem troje", govori Dora, učenica 3. razreda.

Matična škola gubi nadu da će se broj učenika povećati.

"Situacija je katastrofalna. Primjerice, prošle godine rođeno je 13 djece u 10,11 mjesta na području općine Drenje, u nekim selima nije rođeno niti jedno jedino dijete", govori Darko Čota, ravnatelj OŠ Drenje.

Devedesetih godina Slavonija je bila milijunska regija, uz ovakve trendove, upozoravaju demografi, do 2030. godine broj stanovnika bit će prepolovljen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr