Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadbiskupijski povjerenici

Crkva: 'Mlade o osobnim financijama treba educirati u školi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi bi se trebali educirati o osobnim financijama u školi, na vjeronauku te u sklopu priprave za brak, istaknuto je na sastanku (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji.

Na sastanku (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji pod predsjedanjem krčkog biskupa Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, prof. dr. sc. Ivan Lovrinović održao je izlaganje na temu 'Etičko bankarstvo i hrvatska obitelj', piše IKA.

Pročitajte i ovo Što mladi žele? - 4 Izbori pred vratima Oni su ključni za budućnost Hrvatske, no stranke za njih nije briga: "Ovdje vrijede neka druga pravila" Vršnjačko nasilje; ilustracija - 4 Društvo na potezu Vršnjačko nasilje sve je češće: Psihologinja objasnila efekt promatrača i upozorila što trebamo činiti

Istaknuo je potrebu edukacije mladih o osobnim financijama smatrajući da bi se te sadržaje trebalo obrađivati unutar školskog kurikuluma i vjeronauka, ali i u sklopu priprave za brak, jer upravo su financijski problemi jedan od najvažniji uzroka rastave braka i destabilizacije obitelji.

>> Hrvati sve više štede i dižu sve manje kredita

Na taj način mladi ljudi bili bi osvješteniji o opasnostima dužničkog ropstva i mogli bi informiranije i odgovornije donositi financijske odluke razmatrajući sve raspoložive mogućnosti primjerice prilikom rješavanja stambenog pitanja.
Prof. Lovrinović iznio je kratki povijesni pregled pojave banaka i bankarstva ističući kako je još u srednjem vijeku bankar bio institucija moći. Ukazao je na specifičnosti banaka i njihovu ulogu te koji su preduvjeti da bi banka bila etička.

Istaknuo je kako etičko bankarstvo nije iluzija iznoseći i neke pozitivni primjere iz svijeta poput kreditinih unija i mikrokreditnih institucija.

Progovarajući o elementima koje valja uzeti u obzir prilikom zaduživanja osobito se osvrnuo na valutnu klauzulu i jednostranu promjenu kamatne stope pri tome problematizirajući potrebu uzimanja kredita u stranim valutama unatoč stabilnoj nacionalnoj valuti iza koje stoji država.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene