Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S lokalne na nacionalnu razinu

Sjedit će na dvije fotelje: Što su dosad u svojim gradovima napravili budući saborski zastupnici, sadašnji gradonačelnici?

Mjesto u Saboru osvojilo je 13 gradonačelnika, troje načelnika i sedam župana. I dok župani zbog nespojivosti funkcija ne namjeravaju odmah ili uopće sjesti u saborske fotelje, gradonačelnici i načelnici to će uglavnom učiniti. A dok sjede na dvije fotelje, imat će, uvjereni su, vremena i za pripremu za lokalne izbore. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je što su do sada učinili za sredine iz kojih dolaze.

Sveta Nedelja sve je poželjnije mjesto za život. "Jako sam zadovoljna, mi smo se iz Zagreba preselili u Svetu Nedelju", kazala je Tinka Mesarić.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Naknade lokalnim dužnosnicima - 3 Tko ih koristi, a tko ne? Od službenog automobila do besplatnog toplog obroka: Pogledajte kakve sve pogodnosti imaju gradonačelnici, župani i načelnici

S krilaticom ''Manje je više'' Dario Zurovec (Fokus) napunio je gradsku blagajnu. Prodao je osam službenih automobila i ostavio samo jedan, uveo ocjenjivanje rada gradskih zaposlenika, potpuno ukinuo prirez i brojne namete. "Nama se praktički do koronakrize bolje punio proračun i nismo jedini takav primjer grada", kazao je Zurovec.

Slično i u Bjelovaru

Slično je i u Bjelovaru, iz kojeg na Markov trg stiže Dario Hrebak (HSLS). "Želim da se jasno zna kako župani, načelnici i gradonačelnici troše novac poreznih obveznika i da imaju zakonsku obvezu da to građanima i pokažu", rekao je Hrebak.

Baš kao i Hrebak, i Zurovec je uvjeren da će svoje ideje uspjeti progurati u Saboru. No za razliku od Hrebaka, on to namjerava raditi iz oporbe, a takve prijedloge, poznato je, vladajući rijetko prihvaćaju.

"To je njima na dušu i njima na savjest. To više govori o njima nego o nama, a što se mene tiče - ako je jedan prijedlog od strane vlade i većine konstruktivan, meni nije problem to podržati", istaknuo je Zurovec.

Split i Dubrovnik u problemima

Zbog nedostatka turista i prihoda u velikim problemima su Split i Dubrovnik, čiji su gradonačelnici također osvojili mjesto u Saboru. Dok Andro Krstulović Opara zbog brige o gradu namjerava svoje mjesto u Saboru prepustiti drugom, Mato Franković smatra da može obnašati obje funkcije jednako dobro.

"Jako se puno trudi i mislim da stigne", smatra Dubrovčanin Baldo. "Da bi gospon Mato htio da ide gdje god on hoće, meni je svejedno", kazao je njegov sugrađanin Antun.

Iz Sabora će ga glasnije čuti

Da će ga vladajući HDZ iz Sabora glasnije čuti, uvjeren je nezavisni Ivan Penava. "Od kreiranja odnosno stvaranja Zakona o poticanju ulaganja na području grada Vukovara, dovođenja drvne industrije, propale investicije Hotela Dunav, koji još uvijek zbog sporosti administracije i nedostatka dobre volje stoji ovakav kakav je...", navodi Penava.

Gradski proračun, kaže, drži u jako pozitivnom stanju, a pozitivno o njemu misle i građani. "Grad je izgradio, dosta se radi i na zapošljavanju, dosad nijedni nisu ovako zapošljavali", navodi Martin.

"Trebao bi malo povesti brigu o većoj zaposlenosti i na nas iz okolnih mjesta. Nedavno smo konkurirali za radno mjesto u Veleprometu i samo su Vukovarci imali prednost, čak i na razgovor", kazala je Svjetlana Đaković.

Neki svoje mjesto prepuštaju drugima

S krajnjeg sjevera Hrvatske u Sabor će gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Župan Matija Posavec odradit će mandat do kraja, a tek onda prisegnuti u Saboru. Iza sebe, kaže, ostavlja dobro stanje.

"Najveća iskoristivost EU fondova, izgrađeno, nadograđeno dvadesetak škola, dva znanstveno-istraživačka centra, revitaliziramo Stari grad Zrinskih, ulažemo u prometnu infrastrukturu, turizam, gospodarstvo", navodi nezavisni Posavec.

Za njega građani imaju malo više hvale nego za gradonačelnika. "Pogledajte na kaj liči ova tržnica, nema vanjskih bazena, nema ni blizu infrastrukture koju su mislili raditi", kazao je Dražen.

"Rekoh, ljudi božji, nemojte toliko obećavati. Moje je mišljenje da nama u Krištanovcu rotor nije potreban. Zamjenik gradonačelnika odrješito: 'Ne, rotora ste šteli, rotor bute imeli.' Nemamo, mi još imamo ulicu koja nema vanjsku javnu rasvjetu", rekao je Franjo Nikolaj.

Dok župani poput Anušića, Čačića, Kolara, Bajsa svoje saborsko mjesto prepuštaju drugima, gradonačelničke funkcije nisu nespojive sa zastupničkom. Većina izabranih gradonačelnika uvjerena je da će na dvije fotelje uspješno sjediti i spremati se za lokalnu izbornu utakmicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene