Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinama su upozoravali

Mještani Tugara prosvjeduju i traže obnovu ceste: "Strahujemo za djecu, nemaju niti autobusnu stanicu"

Aktualno Galerija Prosvjed mještana Tugara - 1 Prosvjed mještana Tugara - 1 Foto: Jakov Prkic/Cropix Prosvjed mještana Tugara - 2 Prosvjed mještana Tugara - 2 Foto: Jakov Prkic/Cropix Prosvjed mještana Tugara - 3 Prosvjed mještana Tugara - 3 Foto: Jakov Prkic/Cropix Prosvjed mještana Tugara - 4 Prosvjed mještana Tugara - 4 Foto: Jakov Prkic/Cropix +7 Prosvjed mještana Tugara - 5 Galerija 1/12 >>
Mještani Tugara i susjednih naselja prosvjeduju zbog neispunjenog obećanja rekonstrukcije ceste prije otvaranja Omiškog mosta, ističući probleme s preopterećenim prometnicama i nedostatkom nogostupa, dok su županijske vlasti prekršile obećanja da će radovi biti dovršeni prije puštanja mosta u promet.

Polusatnim prelaženjem preko pješačkog prijelaza nekoliko stotina mještana Tugara i susjednih mjesta u subotu je mirno prosvjedovalo u centru mjesta zbog neispunjenog obećanja o rekonstrukciji ceste prije otvaranja Omiškog mosta, koji će dodatno opteretiti tu prometnicu.

Član Mjesnog odbora Tugare Frane Novaković pobjasnio je novinarima da prosvjedom žele ukazati na problematiku puštanja u promet Omiškog mosta čime se dodatno opterećuje ionako preopterećena prometnica kroz mjesto, a koja nema nogostup.

Pročitajte i ovo Ilustracija ORUŽANA SKUPINA Tajnovita organizacija okrivljena za ubojstvo Amerikanaca: Imaju na tisuće boraca i moćni arsenal oružja, ali nije poznato tko ih vodi

Županija i ŽUC Splitsko-Dalmatinske županije su ih godinama uvjeravali, dodaje, da će prije otvaranja mosta cesta biti rekonstruirana, a sada su dovedeni pred gotov čin. Rekao je da su ljudi jako revoltirani s nekoliko prekršenih obećanja da će cesta biti rekonstruirana prije puštanja u promet.

Ta je dionica ceste jako opterećena pogotovo u ljetnim mjesecima, a svi se pribojavamo onoga što nas još čeka nakon otvaranja Omiškog mosta, poručili su mještani.

Borba traje godinama

Za vrijeme polusatnog prosvjeda neprekidno su prelazili preko pješačkog prijelaza između škole i vrtića na cesti koja prolazi kroz njihovo mjesto. Nosili su transparente na kojima je među ostalim pisalo Most Omišu, Tugarama p..u, Dosta lažnih obećanja, 2018. - Ima jedna duga cesta, 2024. - Nema, Tugare zadnja rupa na svirali, Župane kada će ono rekonstrukcija?.

Na glavnom je transparentu pisalo "Želimo cestu normalne šir", a s obzirom na to da je cesta uska nisu stala ni sva slova.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin uoči glasanja u Saboru Grbin se obrušio na Plenkovića: "Javnost treba znati o Turudićevim kontaktima s kriminalnim miljeom"

Predsjednik Mjesnog odbora Tugare-Čažin Dolac Matko Novaković je izjavio kako se mještani za cestu bore još od 2018. godine, cijelo vrijeme od odgovornih dobivaju lažna obećanja i nikako da krene projekt rekonstrukcije ceste koja je u 2024. godini još uvijek u fazi projektiranja.

"Mi protiv Omiškog mosta nemamo ništa. On je pred otvaranjem, no zbog njega će se promet preusmjeravati na jednu seosku cestu koja ima tisuću ulaza i izlaza i koja prolazi ljudima kroz dvorišta, doslovno. I na samo metar i pol od ulaza u kuće. Ne znamo još uvijek kada bi rekonstrukcija ceste trebala početi", objasnio je Matko Novaković.

Pročitajte i ovo Molitelji na trgu i kontraprosvjed - 6 MUŽEVNI BUDITE FOTO Makljaža u Zagrebu: Potukli se molitelji i prosvjednici, incident u Splitu

Do otvaranja Omiškog mosta planiramo svake subote prosvjedovati na ovoj cesti, a prosvjedovat ćemo i prilikom otvaranja novog mosta, najavio je Frane Novaković.

Cesta je nesigurna

Majke osnovnoškolaca tvrde da vozila tom cestom često jure i do sto na sat i to usprkos ležećim policajcima. "Naša djeca do škole hodaju po cesti jer kolnika za pješake nema. Svakim danom strahujemo hoće li s njima biti sve u redu", tvrdi Marina Bulić.

Pročitajte i ovo Ilustracija stigla presuda Maskirani 65-godišnjak probao podići milijune s računa biznismena, napravio i dokumente na njegovo ime: "Meni bi bilo dovoljno i 50.000"

"Ja imam dvoje djece u trećem razredu. Svaki ih dan vozim u školu jer nemaju autobusnu stanicu niti kolnik za pješake do škole. Uvjeti su nam stvarno grozni. Djecu radije ne bi pustila u školu nego da se vraćaju sami kući po ovakvoj cesti. Ovdje voze kamioni, pretječe se, promet je strašan i najintenzivniji je baš kada djeca idu u školu", poručila je Tina Lovrić.

Nešto više od 600 mještana je potpisalo peticiju kojom do rekonstrukcije ceste traže sigurniji i sporiji promet, postavljanje tri kamere na opasnim mjestima i ubrzavanja radova. Cesta kroz Tugare koja se treba rekonstruirati je duga nešto više od pet kilometara, a široka šest metara. Rekonstrukcija bi trebala započeti 2025. godine i trajala bi godinu dana.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 25 tajne mjere SOA-e Milanović iznio detalje odnosa Turudića i Mamića: "Tajni susret pod plaštom noći, voze se satima, skrivaju na tajnim mjestima"

Most preko Cetine u Omišu još uvijek nije otvoren, a spojen je u ožujku 2023. godine. Njegovo bi otvaranje trebalo smanjiti ljetne gužve na Jadranskoj magistrali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene