Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUŽEVNI BUDITE

FOTO Makljaža u Zagrebu: Potukli se molitelji i prosvjednici, incident u Splitu

Aktualno Galerija Molitelji na trgu i kontraprosvjed - 6 Molitelji na trgu i kontraprosvjed - 6 Foto: Tomislav Kristo/Cropix Molitelji na trgu i kontraprosvjed - 8 Molitelji na trgu i kontraprosvjed - 8 Foto: Tomislav Kristo/Cropix Molitelji na trgu i kontraprosvjed - 7 Molitelji na trgu i kontraprosvjed - 7 Foto: Tomislav Kristo/Cropix Molitelji na trgu i kontraprosvjed - 9 Molitelji na trgu i kontraprosvjed - 9 Foto: Tomislav Kristo/Cropix +4 Molitelji na trgu i kontraprosvjed - 5 Galerija 1/9 >>
Grupe vjernika i danas su se, prve subote u veljači, okupila diljem hrvatskih gradova. U Zagrebu su među njih došli i kontraprosvjednici i zauzeli mjesto na kojem kleče muškarci.

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održava se 15. javna molitva vjerskog skupa muškaraca u organizaciji bratstva Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina.

Prva subota u mjesec tradicionalno više ne okuplja samo njih već i prosvjednike koji su se ovoga puta s transparentima pojavili ranije nego li molitelji i zauzeli dio na kojem oni inače kleče. Nosili su transparente kao što su "Homofobija nije religija" i "Moje tijelo moj izbor".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ciljevi u iraku i siriji VIDEO Pokrenut val osvete: SAD kaže da je informirao Irak prije napada, stigao je oštar odgovor

Na mjesto gdje muškarci mole, među ostalim za žensko čedno odijevanje i protiv abortusa stigla je i policija. Prosvjednice su po podu razbacale krvavu odjeću među kojom su ležale pa su se prosvjednici pobunili što im policija ne osigurava prostor za klečanje.

Nakon što je molitva završila, na Trgu je došlo do naguravanja i tučnjave u kojoj su sudjelovali molitelji i prosvjednici. Intervenirala je i hitna pomoć zbog muškarca kojemu je pozlilo, izvijestio je Index.

Na Trgu je danas došlo i do uhićenja dvojice stranih državljana, ali kako ističe policija, ona nisu imala nikakve veze s moliteljima.

"Policijski službenici upotrijebili su sredstva prisile nad dvojicom muškaraca stranih državljana (Francuska i Austrija) koji su pružali aktivan otpor te nisu postupali po naredbama policijskih službenika", izvijestili su.

Dvojac je priveden u službene prostorije policije zbog utvrđivanja svih okolnosti.

"Prema do sada prikupljenim informacijama ne radi se o osobama koje su bili sudionici prijavljenih prosvjeda na navedenoj lokaciji", pojasnili su.

"Oni mole, a zapravo se bave politikom i ugnjetavanjem ženskih prava"

U Splitu se molitelji okupljaju na Peristilu. Ondje su danas stigli u 8:30, a napetosti nisu zaobišle ni ovaj skup. Ekstremne katolike po drugi put je iznenadila aktivistica Arijana Lekić-Fridrih koja je održala performans.

Dio performansa bio je razvlačenje konopca za pletenje što je dijelu molitelja zasmetalo. Jedan od njih bacio je ženi konop preko glave, a drugi su prigovarali snimateljima i novinarima. Da je situacija bila iznimno napeta pokazuje i policijsko udaljavanje jednog od sudionika molitve.

"Ovo mi je 14. performans, drugi u Splitu. Došla sam objasniti narodu koji je cilj ovih muškaraca koji mole. Oni mole, a zapravo se bave politikom i ugnjetavanjem ženskih prava", izjavila je za Dalmacija danas.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene