Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na misi Milanović i Leko

Mitropolit Pavlović na Badnju večer pozvao vjernike na molitvu za mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, predvodeći večeras na Badnju večer po julijanskom kalendaru bogoslužje u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, pozvao je vjernike na molitvu za mir u svijetu i poželio da im nova, 2014. godina bude "blagoslovljena mirom u dušama i mirom među ljudima".

Svečanoj arhijerejskoj liturgiji nazočili su i premijer Zoran Milanović te predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, čiji su ulazak i izlazak iz prepunog hrama Preobraženja Gospodnjeg vjernici pozdravili pljeskom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari" Zoran Milanović i Andrej Plenković Društvene mreže se užarile Hrvati o odluci koja je snažno odjeknula: "To se trebalo riješiti prije izbora. Sad je kasno"

Bog je tako zavolio ovaj svijet da je sina svoga poslao da svaki koji vjeruje u njega ne umire, nego da ima život vječni, rekao je mitropolit, dodavši da je Božić kojim se slavi Kristovo rođenje praznik mira, ljubavi i dobre volje.

Pupovac: Riječka proslava pravoslavnog Badnjaka potvrda međusobnog uvažavanja

To je naša radost koja nas obogaćuje za praznik rođenja Kristovog, ustvrdio je, podsjetivši na održavanje tradicije brojnih badnjih i božićnih običaja koje pravoslavni vjernici provode u svojim obiteljima i crkvama.

Po njegovim riječima, mirotvorstvo je važan dio Božića, no treba se upitati "što mi možemo napraviti da doprinesemo tom mirotvorstvu" te "jesmo li istinski kršćani i koliko tu istinu primjenjujemo u životu".

Imamo u posljednje vrijeme dosta poteškoća, a još je u Starom zavjetu naglašeno koji su uvjeti za očuvanje mira u svijetu i dušama pojedinaca, napomenuo je mitropolit, pozvavši na molitvu i za vlast koja "omogućuje uvjete za religiozan život i mir koji želimo".

Uz božićnu poruku "Mir Božji, Hristos se rodi", na koju se tradicionalno otpozdravlja s "Vaistinu se rodi!" mitropolit Jovan okupljenim je vjernicima poželio da im Bog podari izobilje blagoslova te da žive u miru i s blagoslovima.

Osim predstavnika hrvatskog predsjednika i Grada Zagreba na liturgiji je bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Nakon bogoslužja je izjavio da je sretan što su predsjednik Sabora i premijer bili srdačno dočekani od vjernika, što smatra "znakom odnosa topline između pravoslavnih vjernika i predstavnika državne vlasti".

Upitan za komentar ponovnog razbijanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, Pupovac je rekao da bi volio da se to danas nije dogodilo i izrazio nadu da će idućih dana raditi više na tome da se takve stvari ne događaju. Nakon bogoslužja organiziran je prigodni tradicionalni domjenak za uzvanike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene