Afera Janaf dobila je novi zaplet. Kako se doznaje, Jakov Kitarović, suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, bio je u famoznom klubu šefa Janafa Dragana Kovačevića.

Galerija


Jakov Kitarović, suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, navodno je nazočio spornoj primopredaji kada je, po tvrdnjama DORH-a, šef Janafa Dragan Kovačević primio mito.

Vezani članci Privođenje predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića - 2 Kovačevićev Klub očito bio jako popularan: Sve duži popis ''uglednika'' koji su ga pohodili Zoran Milanović Opleo i po Turudiću: Milanović uzvratio Plenkoviću: ''Nisam nervozan, bijesan sam i ljutit. Trebao mu je netko reći hej, druže...''

''DORH je sve to znao, mogao je osumnjičene uhvatiti na djelu, ali iz političkih razloga nije želio upasti u 'klub' šefa Janafa'', piše Nacional. Navode da posjeduju dokument koji otkriva da je DORH u toj aferi izveo prvorazrednu političku manipulaciju i zataškao da je korupcijska hobotnica oko Janafa dosezala do štićenih osoba.

Da mu u istrazi nije sve jasno, rekao je nedavno i predsjednik Zoran Milanović, koji se, kako je sam rekao, družio s Kovačevićem i s njim ručao prije nekoliko mjeseci. To bi moglo značiti da je i sam šef države upao u mjere praćenja sudionika afere. Milanović se pitao zašto nisu odmah uhapšeni upleteni u aferu, ako su znali da će doći do davanja 2 milijuna kuna mita.

Kolinda Grabar-Kitarović i Jakov Kitarović
Predsjednik Zoran Milanović i Dragan Kovačević Foto: Davor Puklavec/Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Da je u društvu prisluškivane osobe, Milanović nije trebao znati niti ga je SOA morala službeno obavijestiti, odgovara jedan od bivših savjetnika na Pantovčaku, stručnjak Vlatko Cvrtila.

Sve to baca novo svjetlo na aferu koja je dobila novi zaplet. Je li Jakov Kitarović ili možda netko treći taj zbog koga se pravosuđe suzdržalo od promptne reakcije? Davanje mita, kako navodi USKOK, dogodilo se 11. studenog, na dan kad je predstavljena kandidatura za drugi mandat Kolinde Grabar-Kitarović. Netko je vjerojatno procijenio da bi skandal naštetio njezinoj političkoj karijeri. Unatoč tome ona je izgubila izbore.