Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Misterij tragedije na Kornatu sada u rukama vještaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završena je djelomična rekonstrukcija tragedije na Kornatu koja je, unatoč jakoj buri, započela na otoku.

Na Kornatu su bili, uz istražnog suca Županijskog suda u Šibeniku Branka Ivića, koji je i izdao nalog za rekonstrukciju događaja i okolnosti koje su dovele do tragedije na Kornatu, te tima vještaka, i bivši županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica te njegov odvjetnik Miljenko Bukovac, vatrogasac Joško Klarić, otac poginulog Dina Klarića, te odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević.

Pročitajte i ovo Dražen Slavica, bivši vatrogasni zapovjednik Potresno svjedočanstvo Dražen Slavica tuži državu zbog pravne kalvarije koju je prošao nakon kornatske tragedije: "15 godina sam na stupu srama. DORH mi je uništio život" Slika nije dostupna Komemoracija za poginule vatrogasce 'U ovakvoj Hrvatskoj zaglavila i istina o Kornatu'

Na rekonstrukciju su se odazvali svi koji su bili pozvani.

Novinarima nije bilo omogućen pristup u vojarnu, a nitko od onih koji su se ukrcali u helikopter i koji će biti nazočni rekonstrukciji na Korantu nije bio voljan za izjave.

Odvjetnici Mihočević i Bukovac samo su kratko kazali kako će sve biti obavljeno po nalogu suca Ivića te kako se nadaju da će mnoge pojedinosti kornatske tragedije biti rasvijetljene nakon današnje rekonstrukcije koja će se obaviti uz pomoć fotografija koje su snimili sami stradali vatrogasci, ali i drugi svjedoci kao i na osnovi drugih dokaza prikupljenih tijekom istrage.

Ivić je kazao i kako je cijeli postupak djelomične rekonstrukcije snimljen kamerom, fotoaparatom, a sve je zabilježeno i u pisanu obliku. Sve to, kao i cjelokupan spis o kornatskoj tragediji, sada će biti dostavljen timu vještaka koji su također danas bili na Kornatu. Kad sve pomno prouče i obave vještačenje, svoj će nalaz i mišljenje u pisanu obliku u roku od četiri mjeseca dostaviti istražnom sucu Iviću.

Današnjoj djelomičnoj rekonstrukciji nazočila je i posada helikoptera koja je 30. kolovoza prevezla vatrogasce na Kornat. Oni su trebali pokazati točno mjesto na koje su iskrcali vatrogasce.

Odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević izjavio je kako je zadovoljan samom činjenicom da je obavljena rekonstrukcija te da je obavljena po pravilima struke.

Dodao je kako se nada da će se vještaci koristiti najsuvremenijom tehnologijom u prikazu tragedije, odnosno tehnologijom 3 D koja može kontrolirati sve dokaze kao i vjerodostojnost raznih teorija koje su se pojavile o uzrocima požara i stradanju 13 vatrogasaca, od kojih je preživio samo jedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene