Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Italija na oprezu

OZBILJNO SHVATIO DOBIVENE INFORMACIJE 'Hrvatska bi migrante mogla slati preko Istre u Italiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Prije određenog vremana dobio sam izričite najave da će hrvatska strana prema svojoj potrebi slati izbjeglice u većim skupinama preko Istre u Italiju', izjavio je Miro Cerar.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da razumije zabrinutost lokalnih vlasti u slovenskom Primorju i hrvatskoj Istri zbog ograde na granici, ali da se žica još ne može ukloniti jer ima informacije da bi Hrvatska mogla preko Istre migrante usmjeravati prema Italiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najprije svojima 'Slovenija se teško izvlači iz krize... a sada smo suočeni i s izbjegličkom krizom' Slika nije dostupna Nikome ni riječi SLOVENIJA ŠOKIRANA Mađarska je iznenadila na granici

"Shvaćam zabrinutost i nelagodu lokalnih vlasti i stanovništva u Istri i na drugim točkama uz granicu", kazao je Cerar u vezi apela slovenskih i hrvatskih načelnika pograničnih općina koji su u srijedu ovlastili istarskog župana Valtera Flegu da traži primanje kod Cerara kako bi mu prenio zabrinutost žicom koju drža nepotrebnom i traže da se ona ukloni.

"Prije određenog vremana dobio sam izričite najave da će hrvatska strana prema svojoj potrebi slati izbjeglice u većim skupinama preko Istre u Italiju", kazao je Miro Cerar novinarima u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu EU-a, prenose slovenski mediji.

Cerar nije pojasnio odakle mu takve informacije, ali je dodao da ih treba ozbiljno shvatiti, te u podkrepu stavu da kako je ograda i na tom sektoru granice potrebna naveo da je Italija ovog tjedna odlučila uz granicu sa Slovenijom i Austrijom uvesti i manje ophodnje vojnika koji paze na terorističke rizike i mogućnost ilegalne trgovine ljudima.

PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise

"U Istri smo postavili samo nekoliko kilometara ograde i to uz granične prijelaze", kazao je Cerar, dodavši da bi žica mogla biti uklonjena ako se kroz nekoliiko mjeseci pokaže da nije bilo stvarnog rizika od dolaska migranata.

U vezi sastanka s hrvatskim i slovenskim lokalnim vlastima, Cerar je rekao da će za sada organizirati sastanak tih ljudi sa svojim državnim tajnikom za migracije koji raspolaže svim informacijama, ali da bi ih bio spreman kasnije i sam primiti ako informacijama koje dobiju ne bi bili zadovoljni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene