Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Žilet' opasnost

PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žičana ograda duž hrvatsko-slovenske granice krši europske propise o očuvanju prirodnih staništa i zaštite okoliša, upozorila je Vesna Pusić Europsku komisiju.

U pismu potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu prva potpredsjednica vlade i šefica diplomacije Vesna Pusić poziva Bruxelles da postupi prema svojim dužnostima "čuvara ugovora" i poduzme hitne mjere u svrhu provedbe prava zaštite prirode u EU.

"Ograda od 'žilet žice' koja se podiže duž hrvatsko-slovenske granice predstavlja nepremostivu zapreku migraciji divljih prirodnih vrsta i divljači u jednome od najbolje očuvanih dijelova Europe", napisala je Pusić, priopćio je MVPEI.

Podizanjem ograde na području Gorskog kotara i Istre Slovenija "očigledno krši Direktivu o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore te izravno proturječi ciljevima zaštite okoliša u okviru ekološke mreže Natura 2000", navodi u pismu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Europska komisija Hrvatskoj odobrila 16,4 millijuna eura iz kriznih fondova Slika nije dostupna Na granicu s Hrvatskom U Sloveniju stiglo 125 km žičane ograde - bit će postavljena u nekoliko dana?

Slovenija je do sada postavila 140 kilometara žilet-ograde duž svoje granice prema Hrvatskoj.

Posljednjih tjedana Slovenija je u više navrata povrijedila hrvatski teritorij i bilateralni Sporazum o pograničnom prometu i suradnji i na više mjesta podigla ogradu od žilet žice na teritoriju koji neosporno pripada Republici Hrvatskoj, podsjeća ministrica. Dodaje da je Slovenija postavila zapreke na "nizu zajednički utvrđenih malograničnih prijelaza kojima se već stoljećima koristi lokalno stanovništvo, čime je teško narušila njihovu svakodnevicu'".

Zagreb je dosad postupao oprezno izbjegavajući incidente i "zabrinutost" je Sloveniji izrazio kroz pet diplomatskih nota u pet tjedana. Međutim, unatoč tome što su neki od najviših slovenskih dužnosnika tvrdili da će se na tim područjima primjenjivati druge mjere kontrole granice, to se nije obistinilo", piše Pusić.

"Jedini konkretan odgovor slovenskih vlasti je podizanje ograde od žilet žice na područjima zaštićenim u okviru ekološke mreže Natura 2000", dodaje ministrica.

Opasna 'žilet žica' ne ugrožava samo staništa zaštićenih prirodnih vrsta poput medvjeda, risova i vukova, već i "stoljećima održavanim kontaktima među lokalnim stanovništvima", a nepovoljan učinak imat će i na gospodarstvo i turizam s obje strane granice, upozorava Pusić.

U nadi da će Slovenija odgovoriti na brojne kritike koje u posljednje vrijeme sve više stižu i iz Slovenije i da će "u duhu europskih i dobrosusjedskih odnosa" prestati graditi opasnu 'žilet žičanu' ogradu te ukloniti do sada postavljenu ogradu, Pusić piše da Hrvatska "očekuje pomoć" Europske komisije.

Također je obavijestila Timmermansa da se ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović pismom obratio europskom povjereniku za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenuu Velli i prenio mu snažnu zabrinutost zbog slovenskog kršenja Direktive o staništima te je zatražio povjernika da ispita zakonitost i opravdanost postavljanja 'žilet žice' duž zelene granice sa Hrvatskom.

Unatoč prosvjedima slovenskih intelektualaca i stručnjaka, slovenskih i hrvatskih udruga i lokalnog stanovništva s obiju strana granice slovenski premijer Miro Cerar tvrdi da se ograda postavlja radi sprečavanja nekontroliranog dolaska izbjeglica preko zelene granice, radi zaštite pograničnog stanovništva i njihove imovine te da je riječ o privremenoj mjeri koja će se ukinuti kada presahne izbjeglički val. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene