Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najprije svojima

'Slovenija se teško izvlači iz krize... a sada smo suočeni i s izbjegličkom krizom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u New Yorku da njegova država izlazi iz krize, ali da ima još mnogo onih koji žive u siromaštvu, o čemu treba voditi računa kad je riječ o njezinoj pomoći nerazvijenima i odnosu prema migrantima i izbjeglicama jer vlastiti građani imaju prioritet.

"Pomažemo jer su i nama pomagali u slučaju prirodnih i drugih nesreća, ali to činimo u skladu s mogućnostima", kazao je Miro Cerar u izjavi za slovenske medije u New Yorku, gdje je jedna od tema bila razvojna pomoć trećem svijetu prema Agendi 2030, te aktualno pitanje izbjegličke i migrantske krize.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milanović suzdržan 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran' Slika nije dostupna U Sloveniji 2000 izbjeglica SLOVENSKI PREMIJER KRITIZIRA 'Znamo da Hrvatska nije izvršila svoju zadaću'

"Sugovornicima naglašavam da se Slovenija teško izvlači iz krize i da mnogo naših ljudi živi ispod praga siromaštva, a sada smo suočeni i s izbjegličkom krizom. Najprije se moramo pobrinuti za naše građane, a kad trajnije podignemo standard i uvjete života, onda ćemo moći više učiniti i za druge", kazao je slovenski premijer.

SLOVENIJA ŠOKIRANA Mađarska je iznenadila na granici

Dodao je da su za Sloveniju trenutačno najveći problem migranti kojih je kroz Sloveniju zadnja dva tjedna prošlo skoro 4000, ali da svoje bilateralne susrete u New Yorku koristi i za prezentiranje slovenskih stajališta o arbitražnom sporu s Hrvatskom.

"Ovisno od toga s kime se sastanem, otvaram i pitanje arbitraže o granici s Hrvatskom", kazao je Cerar.

Slovenija je prošlog tjedna pozdravila odluku o kompletiranju arbitražnog suda koji je trebao riješiti granični prijepor Hrvatske i Slovenije jer smatra da bi on trebao nastaviti svoj rad i završiti ga obvezujućom presudom.

Odluku predsjednika arbitražnog suda Gilberta Guillaumea o imenovanju dvaju novih arbitara koji će zastupati Ljubljanu i Zagreb Hrvatska nije sadržajno komentirala, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da ta odluka ništa ne mijenja u tom predmetu i poziciji Zagreba, da je Hrvatska i dalje spremna na traženje alternativnog rješenja za granični spor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene