Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nastavak političke igre

Pravni stručnjak ne slaže se s ministrom: "Ne postoji zakonska osnova za prestanak mandata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor Pravnog fakulteta u Splitu Mirko Klarić smatra da, ​kada gradonačelniku i njegovom prvom zamjeniku prestane mandat, zamjenik koji je na kandidacijskoj listi drugi zamjenik, a nije podnio ostavku, i dalje ostaje na toj dužnosti.

Kako je u utorak za Hinu rekao šef katedre za upravnu znanost splitskog Pravnog fakulteta profesor Mirko Klarić, drugi zamjenik ostaje zamjenik, jer nigdje ne postoji zakonska osnova kojom bi njegov mandat prestao, s obzirom da je on samostalan i neobvezujući. Klarić je komentirao današnje mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave da do prijevremenih izbora u Splitu dužnost gradonačelnika može obnašati samo "prvi" zamjenik ili povjerenik Vlade.

Zakonske odredbe ne predviđaju mogućnost da bude imenovan povjerenik u slučaju da jedan od zamjenik​a​ ima aktivan mandat​ bez obzira je li prvi ili drugi, ističe Klarić.

"​U slučaju da je gradonačelniku mandat prestao, kao i zamjeniku koji je definiran kao prvi, zamjenik koji je na kandidacijskoj listi definiran kao drugi, a koji nije podnio ostavku i dalje ostaje zamjenik gradonačelnika, jer nigdje ne postoji zakonska osnova kojom bi njegov mandat prestao, s obzirom da je on samostalan i neobvezujući", rekao je Klarić.

Pročitajte i ovo Sučeljavanje Ivice Puljka i Vice Mihanovića Split pred izborima Nižu se niski udarci: Kampanja je već počela, spominju se smokvin list i impotentna politika

"Da nije tako, sam bi načelnik, gradonačelnik i župan mogao smijeniti svoje zamjenike da s njihovim radom nije zadovoljan. Ako je nedvojbeno da njegov mandat nije sporan i da usprkos prestanku mandata gradonačelnika i prvog zamjenika i dalje traje, postavlja se pitanje je li on zakonom na bilo koji način ograničen​", ističe Klarić​.

Dodaje i da se iz priopćenja Ministarstva vidi kako zakonske osnove koje navode, a vezane su uz prestanak mandata gradonačelnika, ni na koji način ne dovode u pitanje mandat njegovih zamjenika, pa se može zaključiti kako je to pitanje nesporno.

Splićani taoci Puljkovog promišljanja

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u utorak da su građani Splita taoci gradonačelnika Ivice Puljka i njegova promišljanja o tome tko će dati ostavku, ponovivši stajalište ministarstva da Vlada imenuje povjerenika kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke.

Malenica je novinarima rekao da su način izbora povjerenika, njegova uloga i ovlasti jasno pripisane Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi, ponovivši da u slučaju kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke Vlada imenuje povjerenika, a izbore treba raspisati u roku 90 dana. Ministarstvo je ranije danas odgovorilo na novinarske upite izrazivši takvo mišljenje, uzevši pritom u obzir članak 40.d i obrazloženje uz izmjene tog zakona.

Prema tom obrazloženju, kaže Malenica, kod izmjena zakona 2012. nije bila namjera da drugi zamjenik može obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju kada gradonačelnik i zamjenik daju ostavke. "To jasno stoji u obrazloženju izmjena", ustvrdio je.

Napomenuo je da su mišljenje dale stručne službe ministarstva, u kojima rade osobe koje su sudjelovale u izradi zakona i znaju razloge zašto je 2012. mijenjan. Malenica je najavio da će Vlada imenovati povjerenika prema proceduri utvrđenom Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJSKUPLJI MANEVAR Splitski SDP: "Što ako Ivošević bude osuđen? Hoće li se onda treći put ići u izbore"

"Pričekao bih da dobijemo te ostavke, jer mi se sada nalazimo u nekom prostoru sedam dana, gdje se najavilo ostavke pa se još promišlja tko će dati ostavke, hoće li dati oba zamjenika ili samo jedan, hoće li dati vijećnici", kazao je. Ustvrdio je da su zato građani Splita taoci Puljka i njegovog promišljanja o tome tko će dati ostavku i tko će obnašati dužnost gradonačelnika.

Na novinarske tvrdnje da se ni jedan ustavnopravni stručnjak ne slaže s time što on govori, jer je u zakonu točno naznačeno što se događa ako zamjenici daju ostavke unutar ili nakon prve dvije godine mandata, Malenica je odgovorio kako je njihov stav jednak u slučaju da jedan ili oba zamjenika daju ostavke.

Složio se kako je riječ o presedanu jer se takva situacija još nije dogodila u praksi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene