Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati ne žele biti pastiri

Miran posao u prirodi, a nitko ga ne želi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miran i dobro plaćen posao u prirodi, tisuću eura na mjesec, smještaj i kutija cigareta na dan. To je natječaj za pastira u šibenskom zaleđu. Rezultati potrage za tim traženim i očito dobro plaćenim poslom su poražavajući.

Oglasi preko kojeg se traže pastri i stočari sadrži nekoliko vrlo bitnih elemenata. Vlasnici blaga u potrazi za radnom snagom uz plaću, smještaj i hranu, nude i kutiju cigareta dnevno. Na prominskom području na takav se oglas ne želi odazvati nitko. 'Nudi se dobra plaća, hrana, smještaj, cigarete, traži se svugdje, a ne može se naći', žali se Slavko Škovrlj koji traži pastire.

Pročitajte i ovo Ilustracija od 3. travnja Novi val poskupljenja cigareta: Pogledajte nove cijene Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću

Na uvjete koji se nude već odavno nije pristao nijedan Hrvat. Uvozni pastiri iz Bosne, Bugarske ili Rumunjske teško mogu do radne dozvole. Nakon tri mjeseca najčešće odlaze iz Hrvatske. U ovakvoj vrsti smještaja vide hotel s pet zvijezdica, u plaći od tristotinjak eura svo blago ovoga svijeta, a u cigaretama razbibrigu na ispaši i bitno smanjenje osobnih troškova. 'Posao je naporan, dogodi se da ne spavam čitavu noć i sutradan opet s ovcama. Imam kutiju cigara, hranu...', kaže pastir Ibrahim Bejhanović.

Prihvaća se minimum higijenskih uvjeta. Imaju televizor na kojeg nisu navikli, redovito jedu. I neizbježna kutija cigara. Ibrahima spašava što puši umjereno. Za njega sve to znači imati posao i uredan život. Žarko želi ostati pod Prominom. 'Ja želim samo radnu dozvolu i ništa drugo', rekao je Bejhanović.

Poslodavci garantiraju uredna primanja. Isporuka cigara isto neće izostati. Na pitanje što misle o uvjetima koje nude odgovaraju diplomatski. 'Za ove pojmove uvjeti su relativno dobri. Trudimo se da ti ljudi imaju zadovoljen barem minimum', kaže Nediljko Parać, vlasnik ovaca. Ibrahimu bi taj minimum sasvim odgovarao. Još neko vrijeme pričekat će radnu dozvolu. Ako uspije, dolazi i supruga, ako ne, natrag u Bosnu za dvostruko manju plaću. Bez cigareta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene