Obavijesti Video Pretražite Navigacija
online platforma

Ministrica Divjak predstavila novi projekt HNS-a: "Mi se otvorenosti i pitanja ne bojimo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HNS-ovim stranačkim prostorijama predsjednik stranke Ivan Vrdoljak i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavljaju platformu za praćenje procesa obrazovne reforme.

"HNS danas u politički prostor uvodi jednu novinu koja mislim da nedostaje u politici i nadam se da će ga slijediti i ostali politički akteri. Od danas svi građani u Hrvatskoj na platformi na stranicama HNS-a mogu u realnom vremenu pratiti proces Ministarstva znanosti koji se odnosi na obrazovnu reformu. Točno će se vidjeti što je do sada obavljeno i kada, koji su procesi danas u tijeku, a koji su pred nama. I u realnom vremenu na sva možebitna pitanja svi vi, a i građani, mogu vidjeti kako se proces razvija i u kojim se rokovima dolazi do realizacije", rekao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NATRAG NA FAKULTET Blaženka Divjak odlazi iz politike: "Građani očekuju da ministri budu političari s izbornim legitimitetom" Slika nije dostupna Nova Vlada će to promijeniti OŠTRA KRITIKA VLADI 'Sve je uništeno, a u fokusu destrukcije - obrazovanje'

Dodao je da će nakon ovog projekta na stranicama stranke ići i svi drugi projekti koje HNS provodi u Vladi. "To sam ja osobno radio dok sam bio u realnom sektoru i to je nešto bez čega nijedno moderno vođenje procesa ne može funkcionirati", rekao je Vrdoljak, dodajući da bi na toj platformi htjeli čuti prijedloge i kritike građana. 

Također je rekao da javnost ima potpunu i točnu informaciju o ključnim procesima, a ne da se "s poluinformacijama zagađuje prostor o bitnim reformama". 

"Od danas ćemo, što se HNS-a tiče, uvesti novi standard u hrvatsku politiku. Ovo je model koji smo iskopirali od britanske Vlade", rekao je Vrdoljak. 

Ministrica Blaženka Divjak kaže da je interes za kurikularnu reformu velik, potkrijepivši to brojkama. "Više od 80 posto roditelja podržava uvođenje informatike kao obaveznog predmeta", dodala je ministrica, najavivši da eksperimentalni projekt reforme općeg obrazovanja počinje u rujnu. Rekla je i da započinje edukacija nastavnika.

Najavila je da će sljedeći projekt koji će na sličan način prezentirati biti kurikularna reforma strukovnog obrazovanja.

"Ne bojimo se pitanja i otvorenosti"

Rekla je i da u narednim danima predstoji javni poziv školama kojima će dati uputu kako se javiti za projekt eksperimentalne provedbe kurikularne reforme. Dodala je da će se potruditi u skorije vrijeme na isti način prikazati i ostale projekte. "Ako dođe do bilo kakvih promjena, naznačit ćemo ih. Ovakva vrsta transparentnosti ima svojih prednosti, ali nas stavlja u poziciju da moramo dobro obrazložiti svako kašnjenje. Ali uvjeravam vas da kašnjenja neće biti", kaže Divjak, koja je zahvalila HNS-u na podršci. 

"Mi se otvorenosti i pitanja ne bojimo. Htjeli bismo da se o ovim pitanjima razgovara, a ne da se gubimo u različitim ideološkim prijeporima", kaže Divjak. 

Ministrica je na pitanje o pregovorima oko granskog kolektivnog ugovora rekla da ti pregovori nisu prekinuti, već da se radi o stanci u kojoj bi se sindikati trebali dogovoriti o reprezentativnosti.

Novinare je zanimalo zbog čega ovaj projekt nije prezentiralo Ministarstvo, a ne HNS. "Zbog toga što je HNS inicirao taj projekt, a mi smo bili sretni da se tom projektu pridružimo. Mi ćemo u Ministarstvu napraviti link na ove stranice. Najmanje što možemo napraviti jest da budemo otvoreni i transparentni", kaže Divjak. 

Na pitanje o plagijatu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, Divjak je rekla da nije vidjela dokumentaciju, ali da njezino Ministarstvo zagovara politiku nulte stope tolerancije na bilo kakve nečasne radnje.

Naglasila je da je problem u zakonodavnom okviru koji je prepreka da se stvari nazovu pravim imenom, te da u Hrvatskoj treba jasnije definirati što znači plagiranje. 

Ministrici je žao što je Ustavni sud ukinuo mogućnost da Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju odlučuje o slučajevima kršenja etičkog kodeksa, ali je sigurna da će Sabor prihvatiti zakonodavni okvir koji neće dovoditi u pitanje odluke toga tijela. 

Posjet Vučića: Sa susjedima treba razgovarati

Novinare je zanimalo kako Vrdoljak ocjenjuje posjet Vučića Hrvatskoj. "Uvijek sa susjedima treba razgovarati i dobro je da se razgovara sa Srbijom", rekao je Vrdoljak, dodajući da Srbiji treba pomoći da im budućnost bude ljepša nego što je danas, a Srbija Hrvatskoj treba pomoći u rješavanju problema nestalih.

"Žao mi je da nije izdominirala i budućnost Srbije u euroatlantske integracije, a trebali smo i pričati o tome kako povećati hrvatski izvoz u Srbiju i obratno ako treba", kaže Vrdoljak. 

Na pitanje o slučaju oko naknada savjetnicima u Agrokoru, Vrdoljak je rekao da je stav HNS-a jasan od početka. "Fokus cijelog procesa mora biti nagodba, zadržavanje radnih mjesta i gospodarske stabilnosti. Ovo što je izašlo u javnosti stavlja sjenu na cijeli proces, ali ne smije biti presudno", kaže Vrdoljak, dodajući da proces treba što prije privesti kraju.

O oštrim tonovima ruskog i američkog ambasadora oko Ine Vrdoljak je rekao da svatno ima neki interes, ali da naš fokus mora biti hrvatski interes. "Njihova komunikacija preko hrvatskih medija meni nije presudna. Gdje je to kompatibilno s našim interesima, taj nam je bliži. Trebamo što prije izabrati konzultante, Ina je strateška kompanija", kaže Vrdoljak. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene