Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri Kalmeta i Čobanković, čini se, smirili su radnike u Splitu te je njihov štrajk, najavljen za sutra, odgođen.


Čini se kako je u pregovorima svatko dobio ono što je htio, odnosno onaj minimum za koji su svi procijenili da mogu u tom trenutku dobiti. U pregovorima, koji su počeli nešto prije podne, sudjelovalo je 15 tvrtki, dva spomenuta ministra, predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak te predstavnici sindikata.

Vezani članci Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Poslodavci o novom modelu dobivanja potpora: "Žilavi smo. Mi ćemo se snaći, ali trebamo potporu Vlade" Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura - 2 Sindikati o potporama i cijepljenju: Vlada perfidno prebacuje odgovornost, radnici ne smiju trpjeti posljedice

Predstavnici navedenih tvrtki i sindikata radnika prosvjednika, na sastanak su ulazili pojedinačno te su se zajedno s ministrima dogovarali što se može napraviti. Sudbine tvrtki su različite, a negdje je trebalo dogovoriti i novi stečajni plan, dok je u drugima trebalo postaviti nove rokove za privatizaciju. Posebno se pričalo i o brodogradilištima, a predstavnici sindikata su nam otkrili kako stečaja ili likvidacije brodogradilišta neće biti, čak i ako drugi krug natječaja za njihovu privatizaciju propadne. Naveli i kako su to potvrdili i Vladini predstavnici.

Sindikati su najavili kako premijerka Jadranka Kosor osobno treba stići u Brodosplit krajem tjedna, odnosno u petak. 'Svi predstavnici poduzeća, o čijoj koži je bila rasprava, zadovoljni su sa zaključcima, a onda to znači da razlozi od nas, kao organizatora prosvjeda, više ne postoje', istaknuo je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a. Ministar Čobanković istaknuo je kako Vlada nema čarobni štapić za rješavanje problema splitsko-dalmatinske županije jednim potezom. 'Cilj je postignut, a on je pomoći ljudima i poduzećima u kojima ti ljudi rade', dodao je ministar Kalmeta.

Vlada je dobila i okvirni rok za potvrdu svojih dobrih namjera, a on otprilike iznosi tri tjedna. Tada će, kako je najavljeno, ponovno u Split doći delegacija četiri ministra i tad će se vidjeti koliko se toga napravilo.