Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv građanima

Ministarstvo zdravstva: Cijepite se bez straha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer za praćenje pandemije influence Ministarstva zdravstva poziva pripadnike rizičnih skupina da se bez straha odazovu cijepljenju čim stigne cjepivo protiv pandemijske gripe a sve ostale građane da se cijepe kada budu dostupne dodatne količine cjepiva, ističući kako su tvrdnje o nepouzdanosti toga cjepiva proizvoljne i neutemeljene.

Cjepivo protiv gripe je u skupini najsigurnijih cjepiva uopće i s najmanje nuspojava. Cjepivo protiv influence, sezonske i pandemijske, sadrži samo dio virusne čestice, dakle riječ je o mrtvom cjepivu s istom tehnologijom proizvodnje i provjere kakvoće, neškodljivosti i učinkovitosti svake godine. Svi proizvođači cjepiva slijede upute Svjetske zdravstvene organizacije, a proizvedena cjepiva prolaze strogo propisanu kontrolu. Cjepivo za Europu registrira Europska agencija za lijekove, a primjenu cjepiva u Hrvatskoj odobrava Agencija za lijekove, kaže se u priopćenju Stožera.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Ilustracija Nagli porast Europom hara opasna bolest: Trenutačno je žarište u Hrvatskoj

>> Struka: Jedni za cijepljenje, drugi tvrde da je prekasno

Količina cjepiva dostatna

Stožer za praćenje pandemije influence Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH pravodobno je naručio 1,5 milijuna doza pandemijskog cjepiva i predvidio mogućnost za dodatnu nabavu još milijun doza. Procjena Stožera je da je navedena količina cjepiva odgovarajuće rješenje za zaštitu ugroženih populacijskih skupina koje će se prioritetno cijepiti, a to su bolesnici s kroničnim bolestima, trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće i zdravstveni radnici. Još nije posve točno definirano hoće li biti potrebna jedna ili dvije doze cjepiva za zaštitu odraslih. Ako će se primjenjivati samo jedna doza, bit će moguće zaštititi znatno veći broj naših građana, kaže se u priopćenju.

Svakako se očekuje da će virus pandemijske gripe H1N1/2009. ostati u cirkulaciji i nakon ovogodišnjeg prvog pandemijskog vala zato cijepljenje za vrijeme i nakon toga vala pruža zaštitu za naredne mjesece i godine, kaže se u priopćenju Stožera. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene