Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo zaštite okoliša će prijaviti Zagreb jer nisu osigurali gospodarenje glomaznim otpadom u skladu sa zakonom.


Inspekcija zaštite okoliša naredila je Gradu Zagrebu da u roku od pet dana ukloni glomazni otpad u naselju Rudeš, a Ministarstvo zaštite okoliša i prirode će protiv Grada pokrenuti prekršajni postupak jer nije osigurao gospodarenje glomaznim otpadom u skladu sa zakonom.

Glasnogovornica Ministarstva Dijana Sušac priopćila je da je inspekcija zaštite okoliša jučer izašla na lokaciju na kojoj je odložena veća količina glomaznog otpada u Rudešu. Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora predstavniku Grada Zagreba, koji je prisustvovao očevidu, uručeno je inspekcijsko rješenje.

Vezani članci Milan Bandić i privatizacija skupog otpada - 1 Provjereno istražuje: Tko su pravi gospodari otpada u Zagrebu i zašto Grad ne zarađuje na odvajanju? Smeće u Zagrebu gorući problem (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Gorući problem u Zagrebu i dalje bez naznaka rješenja: Rok iz Bruxellesa sve bliži, a građani sve ljući

FOTO Postajemo li Napulj: Zapadni djelovi Zagreba zatrpani smećem

'Gradu je naređeno uklanjanje glomaznog otpada na lokaciji u Rudešu, u roku od pet dana od uručenja rješenja, uručenog tijekom inspekcijskog nadzora. Ako se glomazni otpad ne ukloni u navedenom roku, ministarstvo će pokrenuti postupak izvršenja rješenja putem treće osobe, na teret Grada', stoji u priopćenju.

Gradu je, dodaje se, dana i obveza da do utorka, 3. prosinca Ministarstvu dostavi podatke o točnim lokacijama na kojima je odložen glomazni otpad na zagrebačkom području te da do petka, 6. prosinca osigura uklanjanje glomaznog otpada i s ostalih lokacija.

'Osim ovog inspekcijskog rješenja ministarstvo će pokrenuti prekršajni postupak protiv Grada Zagreba pri prekršajnom sudu jer nije osigurano gospodarenje glomaznim otpadom u skladu za zakonom', zaključuje se u priopćenju.

Zagrebački holding u međuvremenu je ponovno zamolio građane da do daljnjega ne iznose glomazni otpad na ulice zbog nemogućnosti njegovog odvoza na odlagalište u Jakuševcu.

Ujedno obavještavaju da će glomazni otpad, koji su građani već odložili, tijekom vikenda skupiti isključivo na kritičnim lokacijama u gradu - u blizini vrtića, škola, crkvi i na pločnicima.

Nakon što je krajem listopada inspekcija zaštite okoliša zabranila odlaganje glomaznog otpada na odlagalištu Jakuševec, gradonačelnik Milan Bandić najavio je tada da će zajedno s Ministarstvom riješiti problem odvoza glomaznog otpada, a da građani do tada neće iznositi taj otpad na ulicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook