Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Predsjedničina poziva

Ministarstvo vanjskih poslova pita se je li pravi trenutak za Vučićev posjet

Reakcije iz Ureda Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Reakcije iz Ureda Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Reakcije iz Ureda Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Nakon što je Predsjednica jučer u posjet Hrvatskoj pozvala srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova.

Ističu kako nedavni slučaj izložbe o Jasenovcu ne doprinosi rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Čudna matematika Dodik zgrozio izjavom: "5 milijardi ljudi neće biti za rezoluciju o genocidu u Srebrenici" Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju"

Iz Ministarstva poručuju kako je Vlada "čvrsto reagirala na retoriku visokih dužnosika Srbije" te "u toj perspektivi gledaju procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije su složeni, međutim upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rješavaju Vlada RH u stalnom je dijalogu sa srbijanskom stranom. Jučer i danas u Beogradu i Bačkom Monoštoru u tijeku je sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Ovo je prvi sastanak Odbora nakon više od tri godine, a hrvatsko izaslanstvo predvodi državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Isto tako, početkom veljače u Zagrebu će se održati novi sastanak koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Prvi je sastanak održan krajem prošle godine, a za početak ožujka se priprema i sastanak Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje između RH i RS.

Nažalost, ustrajnosti hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srbijanske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u UN-u. Vlada RH je reagirala vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS. U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika"
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene