Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reforma javne uprave bit će teret vlade nakon idućih parlamentarnih izbora. Otpuštanja se neće dogoditi prije toga, tvrde u Ministarstvu uprave Arsena Bauka.


Javnoj upravi u Hrvatskoj potrebna je opsežna reforma, tek nakon koje mogu usljediti prekvalifikacije i otpuštanja prekobrojnih zaposlenih, Ističu u Ministarstvu uprave.

Vezani članci Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) Bauk zaprijetio Butkoviću: "Ako ne bude tako, na svaku ću ogradu staviti njegovu sliku" Nadzor otkrio krivotvorene diplome (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Inspekcija Ministarstva uprave otkrila krivotvorene diplome: Državni službenici falsificirali su i srednjoškolske svjedodžbe

"Sustavnu reformu javne uprave nije moguće provoditi bez prethodne analize poslovnih procesa i ljudskih resursa angažiranih u njihovoj provedbi, upozorava Ministarstvo. Da bi Hrvatska dobila prikladan sustav javne uprave, dodaje, najprije će se standardizirati i znatno pojednostaviti upravni postupci u službi građana i poduzetnika, a na temelju toga utvrditi i broj potrebnih službenika. Upravna tijela koja će preuzimati druga tijela, trebala bi uzeti i njihove zaposlene. Do viška ljudi trebao bi se prekvalificirati u roku od šest mjeseci, a dio će biti 'zbrinut'", piše u Prijedlogu strategije razvoja javne uprave, koje prenosi Novi list.

Novi rebalans proračuna: Kako će utjecati na plaće?

Baukovo ministarstvo priznaje da postoji višak u državnim i javnim službama, no otpuštanja smatraju neizvedivima prije 202. godine. Prije toga mora se dogoditi temeljita reforma, a ona će pasti na teret iduće vlade i u periodu od 2015. do 2019. godine. U Prijedlogu se ističe kako nije riječ o kratkom postupku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju